Gemeente Delft

Delfts internationaal beleid in perspectief

Delft is internationaal bekend om zijn historische binnenstad en vanwege gerenommeerde kennisinstellingen, als de Technische Universiteit Delft en TNO. In het internationaal beleid van de gemeente Delft worden deze unieke sterke kanten van Delft nog weinig benut. Het internationaal beleid richtte zich immers vooral op de stedencontacten. Er is alle aanleiding toe de kracht van Delft internationaal beter voor het voetlicht te brengen zodat toerisme, economie en de kennis-regio daar meer van profiteren.

Naast, en met intensivering van, de huidige inzet op het gebied van de jumelages en de stedenbanden, moet het economisch motief bij de keuze van internationale activiteiten zwaarder gelden en moeten die activiteiten zich concentreren op de toeristische sector enerzijds en Delft als kennisstad anderzijds (en zo mogelijk elkaar onderling versterkend). Daartoe zou Delft zeker meer kennis van, toegang tot en profijt van het Europese speelveld moeten ontwikkelen, ten behoeve van een betere uitvoering van het eigen beleid.

Naast de betrokkenheid bij de zustersteden en de stedenbanden formuleert de gemeente daarom drie aanvullende ambities voor het internationale beleid voor de komende periode:


* De unieke kwaliteiten van Delft als cultureel erfgoed en als kennisstad beter benutten om Delft internationaal op de kaart te zetten en dus economisch profijt op te leveren. Dat kan alleen in samenwerking, dat wil zeggen dat alleen nieuwe economische en/of culturele projecten worden gestart als locale of regionale partners daaraan meewerken.


* Er zal een zodanige kennis van en toegang tot Europese subsidie-programma's ontwikkeld worden zodat de gemeente optimaal kan profiteren van Europese middelen voor de ontwikkeling en uitvoering van het eigen, Delftse, beleid.


* Het vermogen van de Delftse gemeentelijke organisatie om internationale activiteiten te ontplooien en daarmee meerwaarde te creëren voor het eigen beleidsterrein wordt versterkt, onder meer door gerichte vorming en opleiding.

Om dit te bereiken heeft de gemeente een coördinator internationale activiteiten aangesteld en zal een specialist aangetrokken worden om Europese subsidies te helpen verwerven.