Ingezonden persbericht

Tuchtcollege legt homeopathisch arts berisping op

Leidse arts D.K. veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag met patiënte

LEIDEN, 20051223 -- Op 21 december 2005 heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag uitspraak gedaan inzake klachten betreffend grensoverschrijdend gedrag jegens een patiënte en onprofessioneel medisch handelen. De tegen de Leidse homeopathisch arts D.K. ingediende klachten werden gegrond verklaard en de arts kreeg de maatregel van berisping opgelegd.


Seksuele avances

De patiënte had de arts aangeklaagd wegens seksuele avances. Het medisch tuchtcollege stelt hierover: "Vast staat dat de arts niet de professionele afstand tot klaagster heeft bewaard die de beroepscode voorschrijft" en verklaart de klacht op dit punt gegrond. Aan de bewering van de arts dat hij de relatie met de patiënte al geruime tijd tevoren had beëindigd, schonk het college geen geloof: "Van een beëindiging van de behandelrelatie zoals die behoort te geschieden is in elk geval geen sprake geweest".


Onprofessioneel medisch handelen

Verder legde de patiënte de arts onprofessioneel medisch handelen ten laste, omdat hij zich had opgeworpen als behandelaar van haar vermoeidheid en depressieve klachten. Naar het oordeel van de patiënte had de homeopathisch arts het gebrek aan effect van zijn behandeling moeten vaststellen en haar moeten terugverwijzen naar de huisarts. Het college deelt deze mening en acht ook deze klacht gegrond.


Beslissing: maatregel van berisping

Samenvattend komt het Regionaal Tuchtcollege tot de conclusie dat de klacht op alle punten gegrond is en legt de arts de maatregel van berisping op. Arts en patiënte hebben 6 weken de tijd om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

-----------------------------------

Aanvullende informatie:

* Op 19 oktober 2005 kondigden wij de hoorzitting in bovenstaande tuchtzaak d.m.v. ons persbericht 'Leidse arts beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag: twee tuchtzaken tegen homeopathisch arts' aan. De zitting diende op 25 oktober 2005 in het Paleis van Justitie te 's Gravenhage. De zaak heeft het nummer: 2004 0 089.
* Wij zullen de uitspraak z.s.m. integraal gaan publiceren. Op deze pagina treft u al het klaagschrift en een gedeelte van het pleidooi (zoals ter zitting op 25 oktober jl. voorgedragen) van de voormalige patiënte aan. Het verweerschrift, de repliek, de dupliek in deze zaak (2004 0 089), het pleidooi van de inspectie in de zaak 2004 0 167 en een uitgebreid zittingsverslag van onze redactie zullen wij z.s.m. publiceren.
* De genoemde uitspraak betreft slechts de zaak die de voormalige patiënte bij het tuchtcollege aanhangig heeft gemaakt. Over de uitspraak in de zaak die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tegen de arts aanspande, is ons tot dusver nog niets bekend. U kunt betreffende de zaak van de inspectie (2004 0 167) desgewenst contact opnemen met de inspecteurs mw. drs. C.W.J. Janssen of met mw. mr. R.C. van der Veen, IGZ Rijswijk: 070 -372 31 00.
* Mocht u contact op willen nemen met het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag: Postbus 97831, 2509 GE Den Haag, Tel.: 070 - 350 09 73, Fax: 070 - 350 10 24.
* Voor verdere, algemene informatie, feiten en cijfers over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag (GOG) door hulpverleners verwijzen wij graag naar onze pagina 'wetenschappelijke feiten' op onze website.

--------------------------------------
Website Misbruik door Hulpverleners (MdH)
Postbus 402
1180 AK Amstelveen
06 - 137 717 47
www.misbruikdoorhulpverleners.nl
info@misbruikdoorhulpverleners.nl




Website Misbruik door Hulpverleners (MdH)