Gemeente Delft

Afspraken vastgelegd over nieuw station Delft

De gemeente Delft heeft afspraken uitgewerkt met NS Stations en ProRail over het nieuwe station en het knooppunt voor openbaar vervoer. De afspraken gaan met name over de bouw van het nieuwe station en de nieuwe fietsenstalling, over het beheer en onderhoud ervan en over de eigendomsverhoudingen in en rond het station. De overeenstemming maakt het mogelijk om ook dit onderdeel van de plannen voor de Spoorzone verder uit te werken.

De afspraken over het station volgen op de reeks overeenkomsten die al op 5 oktober zijn afgesloten. Die dag ondertekenden minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) en minister Dekker (VROM) de bestuurlijke overeenkomst met de gemeente Delft die de bouw van de spoortunnel vastlegt. Verder tekende de gemeente onder meer een samenwerkingsovereenkomst met ProRail voor de spoorinfrastructuur, overeenkomsten met de provincie Zuid-Holland en het stadsgewest Haaglanden over hun financiële bijdragen aan het project, en een overeenkomst met NS Vastgoed en Ballast Nedam, die het gebied bovengronds gaan ontwikkelen.

Het project Spoorzone omvat de bouw van de spoortunnel, een station gecombineerd met een stadskantoor, bijna 1500 woningen en enkele kantoren. Ook komt er een stadspark, meer water, fietsvoorzieningen en parkeerfaciliteiten. De planning gaat ervan uit dat de bouw van de tunnel begint in 2008. In dat geval kunnen de eerste treinen in 2011 door de tunnel rijden.