Openbare Bibliotheek Oss

LEZINGENSERIE BLIKOPENER IN MAASLANDSE BIBLIOTHEKEN

KEES DE VRIES OVER NIEUWETIJDSKINDEREN

Op maandag 31 januari is therapeut / deskundige Kees de Vries op uitnodiging van de Bibliotheek Lith te gast in Basisschool De Meander in Lith. Hij vertelt over nieuwetijdskinderen oftewel overgevoelige kinderen.

De lezing begint om 20.00 uur en de toegangsprijs is 2,50. De toegangskaartjes zijn te koop in de Openbare Bibliotheek Lith. De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Kees de Vries is therapeut / deskundige op het gebied van overgevoeligheid bij kinderen en volwassenen en werkzaam bij Nieuwetijdskinderen Organisatie Nederland. Hij maakt onderscheid tussen hooggevoeligheid en overgevoeligheid en heeft zich gespecialiseerd in ondersteuning / behandeling van overgevoelige mensen met name in gezinssituaties. In de loop der jaren is door hem, samen met anderen, veel onderzoek gedaan naar de vele oorzaken van overgevoeligheid. Hij weet hoe een aantal oorzaken van overgevoeligheid kunnen worden aangepakt, waardoor je hooggevoeligheid beter kunt integreren in je leven. In een samenwerkingsverband met Cornel van Noppen wordt deze kennis uitgedragen in lezingen en workshops.

Voordat Kees de Vries in dit vak terecht kwam heeft hij als HSP-er verschillende functies gehad in de logistiek, automatisering en productiviteits-analyse bij profit organisaties in binnen- en buitenland.

Nieuwetijdskinderen

Volgens Kees de Vries zijn nieuwetijdskinderen kinderen van deze tijd. Toch zijn ze vaak anders dan hun klasgenootjes. Nieuwetijdskinderen zijn overgevoelige kinderen die sterk reageren op emoties en verdriet van anderen. In een aantal gevallen zijn deze kinderen paranormaal begaafd.

Ook ADHD en autistische kinderen worden in zijn visie tot nieuwetijdskinderen gerekend, omdat hun problematiek in de meeste gevallen een soortgelijke achtergrond heeft: overgevoeligheid. Overgevoeligheid kan zich op vele manieren uitten, zoals emotioneel of in de vorm van allergie of voedselintolerantie. Volgens De Vries leven nieuwetijdskinderen te veel in hun hoofd en staan te weinig met beide beentjes op de grond.

Nieuwetijdskinderen zijn kinderen die hun eigen kijk op dingen hebben, vaak heel verrassend en opvallend creatief in het vinden van oplossingen. Net of zij een extra dimensie hebben die anderen ontbreekt. Dit leidt vaak tot onbegrip, zeker als hun handelen niet binnen de normale patronen valt, niet binnen de structuren van onze maatschappij. Toch zijn er veel gevallen waarin een oplossing een beetje dichter bij komt, zeker voor kinderen met ADHD,

ADD, PDD-NOS en autisme. Hier zal tijdens de lezing nader op worden ingegaan.

Kaarten voor de lezing à 2,50 zijn verkrijgbaar in de Openbare Bibliotheek Lith. Deze lezing wordt op donderdag 24 februari 2005 ook in de Bibliotheek Zeeland gehouden.

Einde persbericht