Ingezonden persbericht

Fliegende Holländer doet Rotterdam aan

ROTTERDAM, 20051116 -- De kersverse samenwerking tussen de Brusselse Muntschouwburg en de Rotterdamse Doelen leidt 23 december tot een concertante opvoering van Der fliegende Holländer van Wagner. Deze productie is buiten Brussel alleen in Rotterdam te bewonderen.


Wie zich in de achtergronden van Der fliegende Holländer verdiept, leest dikwijls dat Wagner tot het muziekdrama werd geïnspireerd toen een helse storm hem tijdens een reis van Riga naar Londen overviel. En dat hij zichzelf - immer voor zijn schuldeisers op de vlucht - zou hebben herkend in het verhaal van de rusteloze, opgejaagde schipper.
Veel minder vaak wordt verteld dat de geschiedenis van een werkelijke Vliegende Hollander rept. Met ijzeren masten tartte kapitein Bernhard Fokke in 1678 'des duivelsch' stormen' en speelde het klaar om binnen 90 dagen van Batavia naar Holland terug te zeilen. Het kon niet anders, of hij had voor dit bovenmenselijke record een verbond met de duivel gesloten... Toen zijn schip na een andere reis niet terugkeerde in de haven, en diverse zeelieden vertelden dat ze zijn schip op volle zee hadden zien varen, was de legende van het spookschip geboren. Wagner hoefde er nog slechts een bevrijdende lovestory aan toe te voegen. Want wat is een opera zonder een liefdesdrama?

In de opvoering in Brussel staat voor velen de regie van Guy Cassiers centraal, van wie terecht iets bijzonders verwacht wordt. In Rotterdam, zonder decors, ligt de nadruk vanzelfsprekend op de muzikale prestaties. Naast de gedreven en internationaal hooglijk gewaardeerde chef-dirigent Kazushi Ono kan men kennismaken met een jonge, eersteklas bezetting.

De hoofdrol is weggelegd voor de prachtige warme stem van de Let Egils Silins. Ook de Senta van Anja Kampe belooft veel, na haar eerdere succesvolle Wagnervertolkingen bij onder andere de Bayreuther Festspiele en een spraakmakende Jenufa bij de Vlaamse Opera. De jonge Duitse tenor Torsten Kerl was te horen bij De Nederlandse Opera in Fidelio en in een zeer enthousiast besproken Die tote Stadt van Korngold.

In het juli-augustusnummer van muziektijdschrift Luister werd deze productie al genoemd als een om vooraf de 'vlinders in de buik' te krijgen. Een mooier vooruitzicht op het lange kerstweekend kan men zich inderdaad nauwelijks wensen.

vrijdag 23 december 2005
Richard Wagner: Der fliegende Holländer - opera in concert
Koor en Orkest van de Muntschouwburg Brussel
Kazushi Ono - dirigent
Egils Silins (bariton) - Der Holländer
Anja Kampe (sopraan) - Senta
Alfred Reiter (bas) - Daland
Torsten Kerl (tenor) - Erik
Jacqueline Van Quaille (alt) - Mary
Jörg Schneider (tenor) - Der Steuermann

kaarten ¤ 39 / ¤ 37 / ¤ 27
(prijzen normaal / 65+ / CJP, Rotterdampas)

bestellen: 010 2171717 of www.dedoelen.nl




Concert- en congresgebouw de Doelen