Vrije Universiteit Amsterdam


23.12.2005

H.K.J.M. de Sonnaville

aula

Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

10:45

Retorische aspecten van professionaliseren. Een zoektocht naar beroepsvorming bij organisatieadviseurs


Promotor: prof.dr. P.G.W. Jansen, prof.dr. L.I.A. de Caluwe

Beroepsvorming en homogeniteit bij organisatieadviseurs

Organisatieadvieswerk of management consulting, heeft in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een hoge vlucht genomen. Er zijn talloze pogingen ondernomen om organisatieadvies eenduidig te definiëeren, door een zogeheten body of knowledge and skills te ontwikkelen, alsook een gedragscode voor dit beroep. Die pogingen hebben echter niet tot consensus geleid.

Hans de Sonnaville, zelf actief als consultant en bestuursfunctionaris bij nationale en internationale beroepsorganisaties, onderzocht waarom niet en kwam tot prikkelende conclusies.

De Sonnaville analyseerde de literatuur over professionalisering en voerde gesprekken met uiteenlopende typen organisatieadviseurs. Hij kwam tot de conclusie dat de identiteit van hun beroep een sociale constructie is, die primair in eigen kring tot stand komt. Adviseurs proberen in interactie met elkaar en met hun klanten tot overeenstemming te komen over de aard van hun werkzaamheden en over de standaarden die daarbij moeten worden aangelegd. Ook de reflectie op het eigen functioneren en de toetsing van het professionele handelen, speelt zich uitsluitend in die eigen kring af. Wetenschappelijke onderbouwing blijft achterwege. Consultants zijn in wezen ook niet geïnteresseerd in consensus, aldus De Sonnaville. Zij benadrukken juist hun onderlinge verschillen, met het doel zich zo veel mogelijk van elkaar te onderscheiden. Discussies over de aard en de inhoud van het beroep zijn pogingen een mythe tot stand te brengen die grote professionaliteit suggereert en een daarmee corresponderende status (en tarieven) legitimeert. Het onderzoek werpt vragen op over de geldigheid van theorieën over beroepsvorming die homogeniteit als vertrekpunt nemen.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl