Vrije Universiteit Amsterdam


23.12.2005

C.A. Rodenburg

aula

Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

13:45

Measuring benefits of multifunctional land use. State preference studies on the Amsterdam Zuidas


Promotor: prof.dr. P. Nijkamp, prof.dr. E.T. Verhoef

Meerwaarde multifunctionele inrichting Zuidas beperkt

Er zijn vergaande plannen om de Amsterdamse Zuidas de komende decennia om te vormen tot een modern en multifunctioneel ingericht gebied. Daarin moeten wonen, werken, recreatie en vervoer hand in hand gaan. Voor een economisch verantwoorde besluitvorming over de invulling van een dergelijk complex project, is inzicht nodig in de geldelijke baten. Sommige baten, zoals die van de multifunctionele inrichting, zijn echter moeilijk in geld uit te drukken. Rodenburg brengt in haar proefschrft de moeilijk kwantificeerbare baten van multifunctionele inrichtingspojecten in kaart voor investeerders, bedrijven, werknemers en bewoners in het gebied, en tevens drukt zij die baten in geld uit.

Hiertoe heeft ze op basis van zogeheten Stated Preference-enquêtes, waarin respondenten naar hun waardering wordt gevraagd, voor verschillende groepen belanghebbenden de betalingsbereidheid (of acceptatiebereidheid) voor een aantal kenmerken van een meer meervoudige inrichting van de Zuidas gemeten. Uit het onderzoek blijkt dat de belanghebbenden de mogelijke voordelen van een meervoudige inrichting meer als 'mooi meegenomen' zien, dan als een doorslaggevende locatiefactor. Dit betekent dat gebiedskenmerken die niet zozeer zijn verbonden met de mate van meervoudigheid, uiteindelijk bepalend zullen zijn voor het succes van de Zuidas.

Ondanks het feit dat belanghebbenden een meervoudige inrichting blijken te waarderen, is het de vraag of de gevonden waardering voldoende is om de nu voorgestelde imposante meervoudige ontwerpen voor de Zuidas te rechtvaardigen. Deze vraag, en de gerelateerde vraag of goedkopere vormen van meervoudigheid misschien maatschappelijk meer rendabel zouden zijn, biedt volop uitdagingen voor vervolgonderzoek.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl