Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 16 november 2005.
Dit is een gezamenlijk persbericht van VPRO en NWO.

Rick van der Ploeg quizmaster Nationale Wetenschapsquiz 2005

Rick van der Ploeg, hoogleraar economie en oud-staatssecretaris Cultuur en Media, presenteert de twaalfde editie van de Nationale Wetenschapsquiz. Hij wordt hierin geassisteerd door actrice en presentatrice Froukje Jansen. De uitzending is op zaterdag 24 december om 22.15 uur op Nederland 3.

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven nemen het op tegen zee-onderzoekers van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) uit Texel, Alterra uit Wageningen en het RIVO (Rijksinstituut voor Visserijonderzoek) uit IJmuiden. De twee teams worden bijgestaan door inventieve studenten die verschillende proeven en experimenten uitvoeren.

Rick van der Ploeg: 'Ik kijk erg uit naar de presentatie van de Nationale Wetenschapsquiz. Met de quiz hoop ik mensen een aha moment te bezorgen. De wetenschapsquiz bewijst al elf jaar dat het mogelijk is een groot kijkerspubliek voor wetenschap te interesseren. Wetenschap bezorgt je een andere, wijdere blik op de wereld door antwoord te geven op waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren.'

Danielle Lunenborg hoofdredacteur tv VPRO: 'Met Rick van der Ploeg als presentator van de Nationale Wetenschapsquiz hebben wij niet alleen een wetenschapper, maar ook een uitstekende quizmaster gevonden. Hij heeft achtergrond in de wis- en natuurkunde en een brede belangstelling waarmee hij prima in staat zal zijn de teams van onderzoekers uit te dagen.'

De Nationale wetenschapsquiz is een jaarlijks terugkerend programma van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De vragen van de quiz staan vanaf zaterdag 26 november in bijna alle dagbladen en op internet. Lezers kunnen hun antwoorden insturen tot 12 december. De winnaar wordt in de tv-uitzending bekendgemaakt.


---
Noot voor de redactie,