Depressielijn ondersteunt lotgenoten extra tijdens feestdagen

Stichting pandora

Op 24, 25 en 26 december is de Depressielijn geopend van 12 tot 21 uur. Met deze extra openingstijden heeft Stichting Pandora tot doel om lotgenoten met de feestdagen te ondersteunen.


- 'Ik heb een keer voor mezelf een kerstdiner gemaakt. Kaarsje erbij, tafelkleedje. Ik was erg trots op mezelf omdat ik deze keer nee gezegd had tegen alle verplichtingen.'
- 'De herinneringen aan vroeger zijn negatief. Daardoor heb ik de kerst soms met gesloten gordijnen in bed doorbracht.'

- 'Alles is zo nep, onecht. Als je je depressief voelt is die gemaaktheid slecht te verdragen.'

- 'Voor mij is de kerst een feest van de hoop. Ik vier het met mijn kinderen. We praten over wat het afgelopen jaar ons gebracht heeft en wat we het komende jaar voor onszelf en elkaar wensen.'

(citaten van medewerkers van de Pandora Depressielijn)

Gevoel van eenzaamheid en uitzichtloosheid
Met de feestdagen in het vooruitzicht bedenken mensen met depressies hoe ze deze dagen gaan invullen. De medewerkers van de Pandora Depressielijn kennen dit vraagstuk en weten allen uit ervaring wat het is om depressief de feestdagen in te gaan. Medewerkers willen er juist op deze dagen zijn voor lotgenoten die het moeilijk hebben. Uit de telefoongesprekken die medewerkers vorig jaar hebben gevoerd, viel op dat de uitzichtloosheid voor mensen met depresies tijdens de feestdagen extra zwaar vallen. Veelal zijn de bellers mensen die hun naaste hebben verloren en de zin van het leven kwijt zijn. De kerst geeft een extra lading aan hun gevoel van eenzaamheid.

Initiatief van Stichting Pandora
De Pandora Depressielijn is een initiatief van Stichting Pandora. Stichting Pandora zet zich al meer dan 40 jaar in voor iedereen die psychische problemen heeft of heeft gehad. De stichting bestrijdt vooroordelen, geeft workshops, voorlichting en advies, onder meer over psychische problemen en werk.

Pandora Depressielijn 0900-6120909 (0,10 ct/pm)
24, 25 en 26 december van 12 tot 21 uur
elke maandag t/m donderdag van 19 tot 21 uur
of stel uw vraag via www.stichtingpandora.nl

Noot aan de redactie:

- Interviews met ervaringsdeskundigen: Vrijwilligers van de Pandora Depressielijn, die zelf een depressie hebben doorgemaakt, zijn bereid tot het geven van interviews voor geschreven media en rtv. U kunt hiervoor afspraken maken met Toon Vriens of Marije Poortvliet: 020-6851171, m.poortvliet@stichtingpandora.nl.
-Stoppers: Op www.stichtingpandora.nl vindt u een korte mededeling en advertenties in diverse maten (certified pdf en eps bestanden) die u kunt gebruiken als stopper.