PERSBERICHT - 2005-12-16

Evenementen en attracties tijdens Kerstvakantie op www.lekkerweg.nl

Met Kerst 600.000 Nederlanders op vakantie

Dit jaar gaan zon 600.000 Nederlanders op vakantie tijdens de Kerst. Dit verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Ongeveer de helft gaat op vakantie in eigen land, de ander helft brengt de vakantie door in het buitenland. Deze verwachting is gelijk aan vorig jaar. De Kerstvakantie valt dit jaar voor alle regios in Nederland plaats van 24 december 2005 tot en met 8 januari 2006.

In Nederland zal voor het grootste gedeelte (iets minder dan de helft) de vakantie in een bungalow worden doorgebracht. Een kwart van de Nederlandse vakantiegangers gaat naar een hotel.

Auto
Voor de binnenlandse vakanties geldt verder dat voor acht op de tien vakanties gebruik wordt gemaakt van de auto. Voor de buitenlandse vakanties geldt dat ongeveer een kwart met het vliegtuig wordt ondernomen en er wordt met name in een hotel (ongeveer een derde) overnacht. Duitsland en België zijn de belangrijkste buitenlandse bestemmingen.

Breed aanbod evenementen
Sfeervolle kerstmarkten, sprookjesachtige schaatsshows, leerzame tentoonstellingen en winterse wandelingen. Dit jaar is er weer een breed aanbod van evenementen voor een leuk dagje uit. Zo vindt het Wereldkerstcircus plaats in Koninklijk Theater Carré (22 december tot en met 8 januari). Van 26 november tot en met 8 januari is het Vrijthof in Maastricht omgetoverd in een groot winterlandschap.

Winter Efteling
En van 10 december tot en met 22 januari is er weer de Winter Efteling. Feestelijk gedekte tafels en groenversieringen zijn te bewonderen in Paleis het Loo in Apeldoorn (17 december tot en met 8 januari). Prachtige ijssculpturen, in het teken van Rembrandt, zijn te zien in de Groenoordhallen te Leiden (17 december tot en met 26 februari).

Kerststallen
Van 17 december tot en met 8 januari is in het gemeentemuseum in Weert de bijzondere expositie Kerststallen uitgesteld van Santons te zien. En voel je herder in het Bijbels Openluchtmuseum, dit kan van 10 december tot en met 8 januari. Tenslotte is het bezoek aan de bioscoop in de Kerstvakantie populair, zoals de nieuwe film King Kong en de Griezelbus. Meer kerstuitjes en tips zijn te vinden op www.lekkerweg.nl