Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 19 december 2005

Nieuw Land Erfgoedcentrum in uitzending Museumbende!

Nieuw Land Erfgoedcentrum komt op 24 december om 09.35 uur op Nederland 3 in de uitzending van het populaire programma "De Museumbende" van de AVRO. In de uitzending is te zien hoe Nieuw Land wordt overvallen door de jonge leden van de Museumbende. De bende is verkleed als een groep Canadese boeren op studiereis om te leren inpolderen. De crew van de Museumbende is mee met de smoes dat zij van Omroep Flevoland zijn en een documentaire gaan maken over emigranten. In het geheim beoordelen de vier jonge bendeleden de interactieve presentaties van Nieuw Land aan de hand van de factoren 'Bijzonder',' Doen' en 'Leren'. Dit onverwachte bezoek van een zeer enthousiaste Museumbende levert Nieuw Land maar liefst vier sterren op!

Leren inpolderen
Hoofdbendelid Sipke Jan speelt Jan de Vries, een boer uit Canada met een succesvol boerenbedrijf. Onder het mom dat hij zich zorgen maak om de hoeveelheid beschikbaar land in de toekomst en om die reden het naastgelegen meer wilde inpolderen, komt hij met vier jonge Canadese boeren (bendeleden) naar Nieuw Land. Hij wil kennis opdoen over het inpolderen. De cameracrew van de bende vermomt zich als Omroep Flevoland. Zij maken zogenaamd een documentaire "Ik hou van Holland", over heimwee van emigranten naar Nederland.

Beoordelingscriteria
Nieuw Land wordt in de uitzending beoordeeld aan de hand van de Factoren 'Bijzonder', 'Doen' en 'Leren'. Ieder bendelid geeft een cijfer voor elk factor en vervolgens worden deze cijfers bij elkaar opgeteld. Hiermee wordt bepaald hoeveel sterren het museum krijgt. De bende, die zich voor overleg terugtrekt op de naastgelegen Batavia, is dermate enthousiast over de dynamische presentaties van Nieuw Land, dat zij het centrum waarderen met maar liefst vier sterren!

Onder de loep nemen
De nieuwe serie van de Museumbende is gestart op 1 oktober 2005. Gedurende dertien weken wordt elke zaterdagochtend op Nederland 3 een ander museum door de bende onder de loep genomen. Op 24 december om 09.35 uur is de beurt aan Nieuw Land.