Politie Groningen

Persberichten zaterdag 24 december 2005

Provincie Groningen, 24-12-2005

Groningen: mannen aangehouden voor vernielen ruiten café

De politie heeft vrijdagnacht op de Nieuweweg twee inwoners van Groningen (21 en 20) aangehouden voor het vernielen van zes ramen van een plaatselijk café. De vernielers waren kwaad omdat ze het café uit moesten en haalden buiten hun gram door fietsen en stenen door de ramen te gooien. De uitbater belde de politie en wees de betreffende mannen aan als zijnde de daders. Beiden zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: automobilist verdwijnt na ongeval

Een 20-jarige automobilist uit Groningen probeerde vrijdagavond aan een politiecontrole te ontkomen nadat hij op de Venuslaan in de stad met zijn auto tegen een hek was gereden. Hierdoor ontstond schade Hij vertrok van de plaats van het ongeval maar werd na een korte zoektocht aangetroffen achter een flatgebouw in de buurt. Hij gaf toe dat hij de aanrijding had veroorzaakt. Hij bleek gedronken te hebben. Aan het politiebureau werd vastgesteld dat hij ongeveer 0.7 promille alcohol in zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: eigenaar herkent gestolen bromscooter

Een 16-jarige eigenaar van een bromfiets herkende vrijdagavond zijn gestolen bromscooter die werd gebruikt door een 34-jarige stadsgenoot. De eigenaar hield met behulp van enkele kennissen de man op de bromscooter aan op de Pleiadenlaan in de stad en waarschuwde de politie. Hij kon de aangifte tonen, waarna de verdachte werd meegenomen. Hij kon geen geloofwaardige verklaring over het bezit van de bromscooter geven. De verdachte stond op de lijst van veelplegers. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: dronken vrouwen vernielen raam

De politie heeft vrijdagavond op de Herebinnensingel drie dames aangehouden die kort daarvoor bij een horecapand aan de Rademarkt een fiets door een raam hadden gegooid. De politie werd daarover getipt en wilde de drie inwoonsters van de stad aanhouden. Ze gingen er tussenuit, maar konden na een korte achtervolging worden ingehaald. Ze waren dronken en bleken niet in staat om een verklaring af te leggen. Daarom zijn ze ter ontnuchtering ingesloten en zullen later voor de vernieling worden gehoord.

Groningen: bekeuring voor afsteken vuurwerk

Drie jonge Stadjers, een 13-jarig meisje en twee jongens van 11 en 15 jaar oud zijn vrijdagavond bekeurd voor het bezit van illegaal vuurwerk. Ze hadden een aantal strijkers bij zich. Ze waren door de politie op de Bakboordswal aangehouden omdat er bij hen in de buurt een strijker ontplofte. Ze zijn na overleg met de ouders voor een HALT-procedure aangemeld.

Alcoholcontroles

Vrijdagavond en nacht zijn er op diverse plaatsen in stad en provincie alcoholcontroles gehouden. Onder meer werden controles uitgevoerd in de omgeving van Grijpskerk, Winsum, Zoutkamp, Zuidhorn, Warffum, Loppersum, Uithuizen, Bedum, Ten Post, Veendam, Hoogezand, Leek en Zevenhuizen. In totaal werden er 2500 blaastesten afgenomen. In acht gevallen had een bestuurder te veel gedronken. Een 36-jarige automobilist uit Winschoten bleek 0.8 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij werd gecontroleerd op de Korteleegte in Veendam. Een 24-jarige Leekster automobilist liep op de Wolveschans in zijn woonplaats tegen de lamp met 1.2 promille. Bij een 57-jarige inwoner van Ten Boer werd een bloedproef afgenomen, omdat de blaastest mislukte. Hij liep tegen een controle op bij Ten Post. Een 40-jarige automobilist uit Usquert had bijna 1 promille in zijn bloed bij een controle op de Provincialeweg in Uithuizen.

Het rijbewijs van een 48-jarige Noordwijker werd ingevorderd. Hij werd aangehouden op de Rijksstraatweg in Noordhorn met 1.8 promille. Dit gold ook voor een 45-jarige automobilist uit Ten Post. Hij werd bij Ulrum gecontroleerd en raakte het rijbewijs kwijt omdat hij bijna 1.7 promille alcohol in zijn bloed had Tevens werd het rijbewijs ingevorderd van een 49-jarige Marumer die op de Kraneweg in Groningen tegen een controle opliep (1.6 promille). Een 46-jarige automobilist uit Godlinze spande de kroon. Hij had 2.5 promille alcohol in zijn bloed bij een controle op de Kokswijk in Zevenhuizen. Ook hij moest uiteraard zijn rijbewijs inleveren.

Snelheidscontroles

Op de Noorderweg in Marum werden vrijdagmiddag 402 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 50 km/u. In totaal reden 32 bestuurders te hard. De hoogst genoteerde reed 72 km/u. Op de Hoofdstraat in Lettelbert (50 km/u) werden vrijdagmiddag 80 bestuurders gecontroleerd. Daarvan reden er 17 te hard (hoogste 96 km/u). Op de Bovenweg in Grootegast (50 km/u) werden vrijdagmorgen 311 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 65 te hard (hoogste 85 km/u).