Operatie Samir A. mogelijk binnen enkele dagen

E.o.r.g. nederland

Amsterdam, 25 december 2005 Mogelijk zal Samir A. binnen enkele dagen geopereerd kunnen worden, hoewel zijn toestand nog steeds zorgwekkend is kan er binnen enkele dagen verbetering optreden. De situatie van de darmziekte is, op dit moment, dat in zijn dikke darm een onsteking is ontstaan welke op ontploffen staat. De ontsteking is het gevolg dat Samir alleen met medicijnen is behandeld welke niet effectief genoeg waren.

Deze toestand was voor de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (EORG Nederland) reden een brandbrief naar de minister van justie te sturen met de sommatie Samir direct over te plaatsen naar een ziekenhuis. Eerdere brieven van de advocaat van Samir (V. Koppe) boden geen soelaas.

De EORG laakt overigens de werkwijze van de medische diensten in de penitentiaire inrichtingen, wij hebben momenteel vijftien klachten liggen van gedetineerden over de slechte medische verzorging in de penitentiaire inrichtingen en huizen van bewaring. Inmiddels ontving de EORG van een arts een reactie op de publiciteit rond Samir A. ' Wij hebben strikt de opdracht van de minister, gedetineerden zoveel mogelijk met medicijnen te behandelen, dit heeft te maken met de bezuinigingen, aldus de arts.

Vandaag 25/12 zal de regiocoordinator bij Samir op bezoek gaan om zijn toestand te bekijken alsmede het regime waar hij nu in verblijft. Samir verblijft momenteel onder een z.g. EBI regime. De EORG heeft de minister inmiddels om opheldering gevraagd waarom Samir nu ineens blootgesteld is aan dit regime. 'Het lijkt erop dat meerdere gedetineerden in dit regime verblijven, zelfs voorlopig gehechten', aldus de EORG. Het EBI regime is ooit voor vluchtgevaarlijke gedetineerden ingesteld, maar iemand met een ontstoken darm die niet kan lopen kan nooit vluchtgevaarlijk zijn. De EORG is van mening dat de minister misbruik maakt van het EBI regime om gedetineerden te pesten die bij de EORG klagen. 'Dat is verwerpelijk maar geeft toch weer aan dat justitie niet blij is met klachten over de verslechterde detentievormen binnen de Nederlandse gevangenissen.