Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Burgemeester is bezig met gevaarlijke ophitsing en stemmingmakerij

GroenFront! eist publieke excuses van Zuydgeest

Schinveld - Actienetwerk GroenFront! eist publieke excuses van Burgemeester Zuydgeest (Onderbanken) voor ophitsende uitspraken van zijn kant, gisteren in het Radio 1 Journaal. Indien deze excuses niet komen, verbreekt GroenFront! alle contacten met het gemeentebestuur. Hierdoor wordt dit bestuur in een vroegtijdig stadium ook door GroenFront! buitenspel gezet. Ieder vorm van overleg over veiligheid, openbare orde en andere zaken kunnen hierdoor geen doorgang vinden. Zowel de materiële als politieke gevolgen zullen dan ook voor de rekening van Dhr. Zuydgeest zijn.

Gisteravond heeft Zuydgeest in het "Radio 1 Journaal" gezegd dat hij bij een ontruiming van het actiekamp drie groepen actievoerders verwacht: de mensen uit Onderbanken, GroenFront!-activisten en gewelddadige activisten uit Duitsland en België die opgeroepen zouden worden naar Schinveld te komen op de website groenfront.nl. Het klopt dat er op de website groenfront.nl oproepen staan aan Duitse, Nederlandse en Belgische activisten om het actiekamp te komen versterken. Er is echter geen enkele aanleiding om te denken dat dit om gewelddadige activisten zou gaan. GroenFront! roept mensen op om mee te komen helpen met deze GroenFront!-campagne. Alle acties van hen zijn geweldloos. Vanaf de eerste dag is het een internationaal georiënteerd actiekamp geweest en is het dus logisch dat de blik niet enkel op Nederland, maar ook op België en Duitsland is gericht.

De aannamen van Zuydgeest zijn aldus nergens anders op gebaseerd dan op zijn eigen vooroordelen. Zijn eigenlijke bedoeling is waarschijnlijk om de bewoners van Schinveld angst aan te jagen, zodat er minder mensen uiteindelijk het bos in zullen gaan om ontruiming of kap tegen te gaan. Waarschijnlijk maakt dhr.Zuydgeest dezelfde analyse als GroenFront!, namelijk dat de kans groot is dat geheel Onderbanken naar het bos zal gaan bij die eventuele kap cq ontruiming.

Het past een goed burgervader niet om zich in te laten met zulke ophitsing en stemmingmakerij. Hij zou zich bezig moeten houden met het bewaren van de openbare orde en niet met zijn eigen uitspraken deze moeten verstoren. GroenFront! heeft de inwoners van Onderbanken de laatste weken leren kennen als lieve, sympathieke, warme en enthousiaste mensen, die erg bekommerd zijn om hun bos. De inwoners van Onderbanken verdienen een betere burgervader dan de recent aangetreden Zuydgeest, die overduidelijk vanuit de landelijke overheid als stroman ingezet is om ondemocratische besluiten uit te laten voeren tegen de wil van de Raad en de bevolking in.

"Wellicht is het beter als de burgemeester zich gaat bezinnen op zijn eigen positie, uitspraken en zijn draagvlak binnen het College en de Raad. In de tussentijd kan hij beter zijn mond maar even dicht houden. Behalve natuurlijk om zich te excuseren voor deze wel hele domme uitspraak", aldus GroenFront-activist Rutger.

--

NO COMPROMISE IN DEFENSE OF MOTHER EARTH!
++ http://www.groenfront.nl ++
++ mailto: 2005@groenfront.nl (PGPkey on site) ++ ++ po box 85069 3508 AB Utrecht NL ++
++ Giro 4370351 tnv Steungroep NVDA te Utrecht ovv GroenFront! ++