Het Nederlandse Rode Kruis

14 december 2005
De tsunami: een jaar later

Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis

De tsunamiramp op 26 december. Bij velen staat deze op het netvlies gebrand. Zeker bij Cees Breederveld die nog voordat hij als directeur bij het Rode Kruis begon spoorslags naar Sri Lanka afreisde. Een jaar later ging hij terug.

Noodhulp aan meer dan 1 miljoen mensen
December 2004. Cees Breederveld arriveert in het rampgebied. De verwoesting is groot. Wat ik daar heb meegemaakt laat me niet meer los, vertelt hij. Het op televisie zien is één ding. Maar als je daar de verwoesting ziet, krijgt het verhaal een volstrekt andere dimensie. Na de ramp werkt het Rode Kruis kei- en keihard. Lichamen bergen, onderdak verzorgen, noodhulp verstrekken: medicijnen, kleding, slaapmatjes en kookspullen. Er werd 9,4 miljoen euro besteed aan noodhulp. Meer dan 1 miljoen mensen werden geholpen.

De ravage na de ramp. Het Rode Kruis helpt bij de wederopbouw

December 2005. Cees Breederveld brengt weer een bezoek aan Sri Lanka. Je merkt dat de bevolking nog aangeslagen is door de ramp. Vissers durven niet verder dan 10 kilometer uit de kust te varen. Dan zien ze nog net het land.

Projecten gerealiseerd
We hebben inmiddels boten aan de vissers gegeven. Er is een bedrijfje opgestart waarmee de plaatselijke vrouwen hun geld verdienen. We helpen boeren die hun land kwijt zijn. We trainen de bevolking hoe te handelen bij een volgende ramp. Alles over deze projecten is te lezen op onze speciale website: www.samenhelpen.nl

Bij de wederopbouwprojecten werkt het Rode Kruis nauw samen met het Sri Lankese Rode Kruis en de lokale bevolking

Maar toch verloopt de wederopbouwfase moeizaam. Het kost vooral veel tijd. Daarom hebben we een externe onderzoeker, Michael Stone, gevraagd om onze hulpverlening te evalueren. Gelukkig was Michael positief over onze aanpak. Het is beter om projecten samen met de lokale bevolking tot stand te brengen, zegt hij onder andere. Dan maar niet zo snel. Wel heeft hij kritiek op de huizenbouwprojecten van het Rode Kruis. Dit is geen core business van het Rode Kruis, zegt hij. Andere organisaties zijn daar beter in. Hij heeft daar een punt. We zullen hier zeker over nadenken.

De menselijke maat

Het Rode Kruis zorgt ervoor dat mensen weer een inkomen hebben, bouwt huizen, ondersteunt het lokale Rode Kruis en traint de lokale bevolking

Verder is het een enorme operatie. Heel veel geld, heel veel hulporganisaties, media-aandacht en druk om te presteren. Het is belangrijk om daarbij de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Ik heb gezien dat er nog steeds mensen zijn die hulp nodig hebben. Die mensen hebben natuurlijk de hoogste prioriteit.

Meer informatie:

* www.samenhelpen.nl