Ingezonden persbericht


Noord-Kennemerland helpt Somalië

Persbericht

Alkmaar, 19 december 2005

De coördinatiegroep "Noord-Kennemerland helpt Somalië" start binnenkort met het bouwen een kippenboerderij in door Tsunami getroffen gebied in Somalië. Om hiermee te kunnen starten is er nog een bedrag van 29.000 E nodig. In het totaal kost het project 189.000 E. 60.000 E hebben we eerder in de regio bijelkaar kunnen brengen. NOVIB steunt het project met een bedrag van 100.000 E. Om het nodige bedrag rond te krijgen doen we een beroep op mensen, bedrijven, organisaties en instellingen in de regio.

26 december, de tweede kerstdag, is het precies een jaar geleden dat veel mensen slachtoffer werden van tsunami. De coördinatiegroep "Noord-Kennemerland helpt Somalië" werkt aan de realisatie van een kippenboerderij voor de nabestaanden in het getroffen Somalië. Er zijn veel vissers opgekomen of vissers verloren hun vissersboot. Door het bouwen van kippenboerderij krijgen weduwen van omgekomen vissers de kans een nieuw bestaan op te bouwen.

In Puntland, aan de zwaar getroffen noordoostkust van Somalië, zijn eieren en kippenvlees delicatessen, onbetaalbaar voor de lokale bevolking. Daar zal verandering in komen als door steun vanuit Noord-Kennemerland een moderne kippenboerderij wordt opgericht. De boerderij verschaft werk aan 70 vrouwen. De producten worden verkocht in een winkel die aan nog eens 25 vrouwen werk biedt.

Dit Somalië-project steunt op een sterke keten van samenwerkende partners. Onze coördinatiegroep wordt ondersteund door COS Noord-Holland, centrum voor internationale samenwerking, gevestigd aan de Oudegracht in Alkmaar. Het plan voor de kippenboerderij is opgezet door NedSom, een stichting van Nederlandse Somaliërs, die in Somalië over uitstekende contacten beschikken. Mede dankzij dit sterke samenwerkingsverband heeft NOVIB aan ons project haar vertrouwen - en haar financiële bijdrage - gegeven. Even een aantal feiten van de Tsunami in Somalië op een rij:
. Ongeveer 298 Somaliërs zijn omgekomen

. Ongeveer 283 Somaliërs hebben zware verwondingen opgelopen
. 40 dorpen zijn totaal verwoest

. Ongeveer 54.000 Somaliërs hebben op een of andere manier schade opgelopen door de Tsunami
. meer dan 1000 huizen zijn verwoest

. 650 km kustlijn tussen Hafun en Garacad is weggevaagd of zwaar beschadigd
. Ca. 2400 vissersboten zijn vernield waardoor mensen geen bron van inkomsten meer hebben. Wilt u met de kerst bijdragen aan een goed doel, dan is uw financiële bijdragen van harte welkom op ons (Rabo)bankrekeningnummer 1018.60.609 ten name van 'Noord-Kennemerland helpt' te Alkmaar.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met:
R?za Dikta?, voorzitter van de coördinatiegroep, tel. 06 14 18 67 64, e-mail rizad@wanadoo.nl of Esther Anker, COS Noord-Holland, tel. 072 520 25 17, e-mail e.anker@cosnoordholland.nl.

Met vriendelijke groet,

R. Dikta?, voorzitter
Tel: 06-14186764
e-mail: rizad@wanadoo.nl

---- --
Noord-Kennemerland helpt Somalië

AAN:
Bedrijven, instellingen en particulieren in en rond de regio Noord-Kennemerland

Alkmaar, 12 december 2005

NOORD-KENNEMERLAND HELPT TSUNAMI-RAMPGEBIED IN SOMALIË! WAARMEE? MET EEN KIPPENBOERDERIJ!

Wilt u met Kerst of Nieuwjaar een goed doel steunen? Geeft u graag een financiële bijdrage aan een zeer concreet ontwikkelingsproject in de Derde Wereld? Steun dan ons project 'Noord-Kennemerland helpt tsunami-rampgebied in Somalië'. Met uw hulp bouwen wij daar een kippenboerderij, waarin weduwen van omgekomen vissers een nieuw bestaan kunnen vinden.

Op tweede kerstdag is het een jaar geleden dat de tsunami woedde op de kusten van zuidelijk Azië en oostelijk Afrika. In korte tijd werden recordbedragen ingezameld om noodhulp en wederopbouw te financieren. Bijna alle aandacht ging hierbij uit naar Azië. In de regio Alkmaar hebben wij een coördinatiegroep opgezet die zich richt op wederopbouw in het Oost-Afrikaanse land Somalië, dat ook zwaar is getroffen door de tsunami. Ons project zal binnenkort gerealiseerd gaan worden. Hiervoor is een begroting van 189.000 euro opgemaakt. 60.000 euro hebben wij al eerder in onze Alkmaarse regio bijeengekregen. NOVIB steunt het project met een formidabele bijdrage van 100.000 euro! Om aan de resterende 29.000 euro te komen doen wij thans een beroep op u.

Niet meer afhankelijk van giften, maar zorgen voor eigen inkomsten In Puntland, aan de zwaar getroffen noordoostkust van Somalië, zijn eieren en kippenvlees delicatessen, onbetaalbaar voor de lokale bevolking. Daar zal verandering in komen als door steun vanuit Noord-Kennemerland voor slachtoffers van de tsunami een moderne kippenboerderij wordt opgericht. Weduwen van omgekomen vissers, kunnen in deze kippenboerderij een nieuw bestaan vinden. De boerderij verschaft werk aan 70 vrouwen. De producten kunnen worden verkocht in een winkel die aan nog eens 25 vrouwen werk biedt.

Dit Somalië-project steunt op een sterke keten van samenwerkende partners. Onze coördinatiegroep wordt ondersteund door COS Noord-Holland, centrum voor internationale samenwerking, gevestigd aan de Oudegracht in Alkmaar. Het plan voor de kippenboerderij is geformuleerd door NedSom, een stichting van Nederlandse Somaliërs, die in Somalië over uitstekende contacten beschikken. Mede dankzij dit sterke samenwerkingsverband heeft NOVIB aan ons project haar vertrouwen - en haar financiële bijdrage - gegeven.

Financieel zijn wij er nog niet helemaal. Help ons de resterende 29.000 euro bijeen te brengen! Financiële bijdragen zijn welkom op ons (Rabo)bankrekeningnummer 1018.60.609 ten name van 'Noord-Kennemerland helpt' te Alkmaar.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met:
R?za Dikta?, voorzitter van de coördinatiegroep, tel. 06 14 18 67 64, e-mail rizad@wanadoo.nl of Esther Anker, COS Noord-Holland, tel. 072 520 25 17, e-mail e.anker@cosnoordholland.nl.

Voor uw steun zijn wij én Somalische vissersweduwen u bijzonder dankbaar!

Met vriendelijke groet,

De leden van de coördinatiegroep: Hans Erkamp (notaris te Alkmaar), Esther Anker (COS), R?za Dikta? (gemeenteraadslid van Alkmaar), Carla de Zwart (ROC Horizon College), Pierre Sponselee (directeur woningcorporatie Woonwaard), Roelof Bos (wethouder van Heiloo), Kitty Smit (gemeenteraadslid van Bergen), Hasan Giire (stichting NedSom)

---- --