Sommatiebrief aan Minjus inzake EBI regime Samir A.

E.o.r.g.

Ministerie van Justitie
T.a.v. Zijne excellentie Mr P.H. Donner
Postbus 20301
2500 EH Den Haag
Per fax.: 070-3707900

Amsterdam, 26 december 2005
Onze ref.: PV.05.122.8.SA
Uw ref.: ----
Betreft.: Detentie Samir A.

Geachte heer Donner,

Ik schrijf u aan terzake het hiernavolgende.

Tot onze organisatie heeft zich gewend, de heer Samir A. met het verzoek zijn belangen te behartigen inzake de wijze waarin hij zijn voorlopige hechtenis moet ondergaan. Client heeft ons eerder verzocht u aan te schrijven om hem per direct op te laten nemen in een ziekenhuis. In het kader daarvan sommeerde onze organisatie u client per direct op te nemen in een ziekenhuis. Hoewel de advocaat van cliente zulks eerder deed kwam er van uw zijde geen enkele reactie. In het kader van onze sommatie heeft u gehoor gegeven aan de wens van client.

Inmiddels begrepen wij van client dat hij is opgenomen in het pernitentiair ziekenhuis te s-Gravenhage. Voorts begrepen wij dat client daar is opgenomen in een EBI regime. Client noch onze organisatie begrijpen niet waarom hij onder constante cameratoezicht is geplaatst. Client is tot tweemaal toe vrijgesproken voor de feiten waar hij van is verdacht, daarnaast is het mar helemaal de vraag of client in een volgend strafproces zal worden veroordeeld. Hoe het allemaal ook zei client is niet vluchtgevaarlijk, sterker nog client kan niet eens lopen gezien zijn ziekte. Het plaatsen in een z.g. EBI regime is naar onze mening dan ook buitenproportioneel en het riekt naar de mening van onze organisatie dan ook naar rancune jegens client.

In het kader daarvan verzoeken wij, voor zoveel nodig sommeren wij u binnen vijf dagen na heden aan ons aan te geven waarop uw besluit berust om client in een EBI regime te plaatsen, bij gebreke waarvan wij u sommeren binnen dezelfde termijn deze wijze van detentie op te heffen, bij gebreke waarvan wij ons genoodzaakt zien verdere politieke stappen te ondernemen.

Ter afsluiting wensen wij nog te benadrukken dat onze organisatie uitsluitend klaagt over de manier van detentie en zich niet wenst te intervenieren in het strafproces.

In afwachting van uw spoedige reactie

Hoogachtend,
EORG NEDERLAND
Namens het bestuur,
De voorzitter afdeling Justitiele Inrichtingen
Namens deze,

Mr H. Bergsma
Juridische dienst