Ingezonden persbericht

Kerst in de kribbe

WIJCHEN, 20051220 -- KERST IN DE KRIBBE Traditioneel staat Zaal Verploegen tijdens de kerst drie dagen lang in het teken van "Kerst in de Kribbe". Uit particulier bezit wordt 26 t/m 28 december ruim 300 kerststallen tentoongesteld. Naast de interessante collectie kribbetjes, zijn er ook engeltjes en kerstkaarten te bezichtigen. "Kerst in de Kribbe"is te zien in Zaal Verploegen, woeziksestraat 100 in Wijchen op maandag 26 december , dinsdag 27 december en woensdag 28 december. De expositie is dagelijks geopend van 10.30 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.


Kerststallen
Mevr. Truus Verploegen - Arts uit Wijchen staat er al om bekend, dat ze alles wat te maken heeft met Kerstmis verzamelt. Kerststallen, kaarten, engeltjes enz behoren tot de collectie. Op vakantie snuffelde zij in winkeltjes en op markten om haar verzameling uit te breiden. Bovendien knutselt mevrouw Verploegen graag ter ondersteuning van haar kerstliefhebberij. De uitgebreide collectie kerstkaarten zijn op allerlei manieren zelf vervaardigt. Daarnaast bestaat de verzameling uit enkele zeer oude kerstkaarten. De kerstkaarten verzameling geeft dan ook een duidelijk overzicht van wat er in de loop der jaren over en weer werd gezonden.

Uit alle windstreken
Door jarenlang op vakantie te zoeken naar kerststalletjes, is de verzameling afkomstig uit alle windstreken; Sri Lanka, Egypte, Tanzania, Hong Kong, Filippijnen, Nederlandse Antillen, Zuid Afrika, Venezuela en nog vele andere landen. De Europese landen ontbreken natuurlijk ook niet aan de collectie. Ze zijn onder meer vervaardigd van hout, klei, speksteen, gips, porselein, plastic, glas, kruk, papier enz. De zelfvervaardigde collectie bestaat uit; gehaakte, gebreide tot en met een origami kerststal toe. Daarnaast brengen ook vrienden en familieleden kerststallen mee van hun vakantiebestemming. Hierdoor is de collectie gegroeid tot meer dan 300 kerst-kribbetjes. Van hele oude (ca. 1800) tot hele moderne.
Er is ook een engelenhoek, met een uitgebreide verzameling engeltjes. Een bijzonder exemplaar in deze hoek is het zwarte knikengeltje, dat vroeger bij kerststallen in de kerk om een bijdrage vroeg voor de armen. Ook op deze tentoonstelling vraagt het knikengeltje om een bijdrage voor het "Nafasi-project" van Leny Kling in Tanzania. 'Nafasi' betekent in het Kiswahili 'kans' of 'mogelijkheid'. Het project richt zich op het verbeteren van het onderwijs in zogenoemde special units: klasjes voor kinderen met een handicap, die verbonden zijn aan reguliere basisscholen.
De expositie is van 26 tot en met 28 december dagelijks geopend van 10.30 uur tot 17.00 uur. Toegang gratis. Kinderen worden alleen onder begeleiding toegelaten. Locatie: Zaal Verploegen , woeziksestraat 100 - Wijchen
////////////////////




T. Verploegen