Politie Limburg-Zuid

Datum : maandag 26 december 2005

Maastricht; auto tegen vangrail

Zaterdagnacht, 24 december 2005, vond in Maastricht een verkeersongeval plaats waarbij twee personen gewond raakten.

Omstreeks 03.30 uur verloor de bestuurder van een personenauto de macht over het stuur en botste tegen de vangrail. De bijrijder werd daarbij uit de auto geslingerd en liep een hoofdwond op. De auto schoof daarna door naar de andere zijde van de weg en botste tegen een betonnen rand waarbij de bestuurder uit zijn voertuig geslingerd werd. De auto kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een ANWB-paal. Beide gewonde personen werden per ambulance naar het AZM in Maastricht gebracht. Daar kon de bestuurder, een 32-jarige inwoner van Maastricht, worden gehoord en deze bleek onder invloed van alcohol te zijn. De passagier weigerde zijn identiteit bekend te maken. Beide personen zijn ter observatie opgenomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak en juiste toedracht van dit ongeval.

Valkenburg; belediging

De Politie Limburg Zuid heeft zaterdag, 24 december 2005, in Valkenburg twee personen bekeurd wegens belediging van agenten.

Rond het sluitingsuur van de café's hield de politie toezicht in het centrum van Valkenburg. Een patrouille, welke zich op de Grote Straat bevond, hoorde een vrouw beledigende woorden toeroepen. Toen zij de vrouw, een 21-jarige inwoonster van Valkenburg, daarover aansprak ontstak zij in woede en was niet te kalmeren. De vrouw werd daarop aangehouden. Een andere cafébezoeker bemoeide zich met deze aanhouding en beledigde daarbij ook de agenten. Ook hij, een 20-jarige inwoner van Valkenburg, werd aangehouden. Beide personen zijn in het bureau van politie nader verhoord en met een proces-verbaal op zak huiswaarts gestuurd.

Sittard; straatroof 60-jarige vrouw

De Politie Limburg Zuid is op zoek naar de dader van een straatroof, welke op zaterdag 24 december 2005 in Sittard plaatsvond.

De 60-jarige inwoonster van Sittard liep op de Jubileumstraat van haar woonplaats. Plotseling voelde zij dat een man op een fiets de tas uit haar hand wegrukte en in de richting van het Tempelplein fietste. De vrouw schreeuwde nog naar de dader dat hij de tas moest teruggeven en rende hem achterna, maar de man wist te ontkomen. De verdachte droeg een donkere jas en een muts. De muts was zwart-wit van kleur. De vrouw schatte de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar. Tijdens de achtervolging sprak de vrouw voorbijgangers aan, maar die hadden kennelijk niets gezien. De politie is daarom op zoek naar personen die getuige zijn geweest van deze laffe daad. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Sittard via het telefoonnummer: 0900-8844.

Kerkrade: 3 gewonden bij vechtpartij

De politie heeft 4 personen aangehouden wegens betrokkenheid bij de vecht- en steekpartij van afgelopen zaterdag, 24 december 2005, in de Koestraat/Nassaustraat in Kerkrade. Daarbij raakten 3 personen gewond, van wie twee ernstig. Een 35-jarige man werd met een hersentrauma opgenomen in het ziekenhuis en een 21-jarige man met een longperforatie. Een derde man, 26 jaar oud, werd in zijn hand gestoken en hield bovendien een gebroken neus aan de vechtpartij over. Alle mannen zijn afkomstig uit Kerkrade. De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het incident.

Om 04.30 uur zaterdagochtend kwam bij de politie een melding binnen dat er een steek-partij had plaatsgevonden op de hoek van de Koestraat en de Nassaustraat. Ter plaatse troffen de agenten een bewusteloze man aan met een hoofdwond en diverse steekwonden. Het bleek om een 35-jarige inwoner van Kerkrade te gaan. Omstaanders wisten te vertellen dat de man even tevoren door zeker vijf personen in elkaar geslagen was. De man werd onmiddellijk naar het Atrium-ziekenhuis in Heerlen afgevoerd. Korte tijd later kreeg de politie het bericht, dat in dit ziekenhuis nog twee personen met steekwonden waren binnen-gebracht. Ze bleken betrokken te zijn geweest bij de vechtpartij waarbij ook de 35-jarige man levensgevaarlijk gewond raakte. De politie startte meteen een groot onderzoek, dat in de loop van zaterdag heeft geleid tot de aanhouding van 4 mannen uit Kerkrade. Ze worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de vecht-en steekpartij. Een van hen is inmiddels weer in vrijheid gesteld. De man met het hersenletsel verkeert nog steeds in levensgevaar.

Landgraaf: gewapende overval op supermarkt

De politie is op zoek naar twee mannen die vrijdagavond, 23 december 2005, hebben geprobeerd om de eigenaar van een supermarkt in Landgraaf te beroven van de dagopbrengst van de winkel. De man verzette zich echter hevig en wist zijn belagers te verjagen. Daarbij lostte een van hen twee schoten, die echter geen doel troffen.

De eigenaar van de supermarkt aan de Markt in Landgraaf verliet zijn zaak omstreeks 21.40 uur via de achterzijde van de winkel. Daar werd hij opgewacht door twee gemaskerde mannen die hem toebeten: 'Dit is een overval'. Ze grepen de eigenaar van de supermarkt vast, spoten pepperspray in zijn gezicht en probeerden hem zijn tas afhandig te maken. De man verzette zich echter hevig en sloeg zijn belagers met zijn tas van hem af. Daarop koos een van de overvallers het hazenpad. Even later besloot ook de andere overvaller het voor gezien te houden. Bij het weglopen draaide hij zich om, haalde een vuurwapen tevoorschijn en schoot twee keer op de winkelier. De man werd echter niet geraakt. Later werd een van de projectielen teruggevonden in de gevel van een woning in de nabijgelegen Briantstraat, 50 meter van de plaats van de overval. De politie heeft een speciaal rechercheteam geformeerd om de daders op te sporen.

Kerkrade: twee tankstations overvallen

In Kerkrade zijn zaterdagmiddag, 24 december 2005, kort na elkaar twee tankstations overvallen. Bij een van de overvallen werd een klein geldbedrag buitgemaakt, bij de andere bleef het bij een poging. De daders zijn nog steeds voortvluchtig.

Omstreeks 15.15 uur zaterdag stapte een onbekend gebleven man een tankstation aan de Nieuwstraat binnen om een pakje sigaretten te kopen. Toen hij dat gekregen had, hoorde de kassière hem zeggen: 'En nu wil ik het geld uit de kassa. Het is Kerstavond en ik heb geen geld'. Terwijl hij dat zei, sloeg hij zijn jas open en riep tegen de vrouw: 'Ik heb een knepper bij me'. Ze zag in de binnenzak van de jas een voorwerp dat op een kolf van een revolver leek en besloot gevolg te geven aan het bevel van de man. Daarop liep deze met een klein geldbedrag weg in de richting van de Pricksteenweg. Kort daarvoor was de politie gealarmeerd voor een vermoedelijke poging tot beroving van een tankstation in de Hamstraat. Daar stapte een man binnen die op een kruk ging zitten en tegen de cassière zei: 'Ik ga me hier dadelijk voor de kop schieten en dan neem ik jullie mee'. Daarop wees de vrouw hem resoluut de deur. De man verliet de zaak maar kwam onmiddellijk weer terug en mompelde 'geld'. Toen de vrouw antwoordde dat zij dat net had weggebracht, liep de man onverrichterzake weg in de richting van de Dominiale Mijnweg. De politie heeft beide zaken in onderzoek.

Hoensbroek: gewelddadige straatroof

Bij een poging tot straatroof is vrijdagavond, 23 december 2005, een 49-jarige vrouw uit Hoensbroek gewond geraakt. Ze werd omstreeks 22.05 uur in de Auvermoerstraat met geweld tegen de grond gewerkt door een nog onbekende man. Hij probeerde haar te wurgen en ging er vandoor met haar handtas.

De vrouw was op weg van een videotheek aan de Nieuwstraat naar haar woning, toen ze merkte dat ze werd gevolgd door een onbekende man. Omdat ze zich niet op haar gemak voelde, belde ze ter hoogte van de Mgr. Hanssenlaan haar man op. Nog voordat deze arriveerde, werd de vrouw in de Auvermoerstraat vastgegrepen door de man en naar de grond gesleurd. Er ontstond een worsteling, waarbij de man met kracht haar keel dichtkneep. Dank zij het verzet van de vrouw en de tussenkomst van een vrouw die haar hond aan het uitlaten was, sloeg de overvaller echter op de vlucht. Daarbij verwondde hij zijn slachtoffer aan het hoofd door haar met geweld haar handtas af te nemen. De vrouw werd door haar echtgenoot naar het politiebureau gebracht en van daaruit naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar een man met een getinte gelaatskleur van ongeveer 40 jaar oud; lengte 1.65 meter; normaal tot stevig postuur; smal gezicht, donkere ogen en een lange en brede neus. Hij sprak gebroken Nederlands. De man droeg een spijkerbroek, een korte grijze jas en beige schoenen.

|      |                          |                        |
|      |                          |Regiopolitie Limburg    |
|      |                          |Zuid                    |
|Intern|www.politie.nl            |                        |
|et    |communicatie@limburg-zuid.|Stafbureau Communicatie |
|Email |politie.nl                |                        |
|      |0031 - 43 - 4006616       |                        |
|Tel.  |                          |                        |

---- --