Ministerie van Algemene Zaken

Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht
23 december 2005

Persoonlijk overzicht van nieuwe wetten en maatregelen op postbus 51.nl

Vanaf 27 december kan iedereen op Postbus 51 een overzicht op maat krijgen van nieuwe wetten en maatregelen die per 1 januari 2006 van kracht worden. Door enkele vragen in te vullen krijgen bezoekers van de website www.postbus51.nl de voor hen relevante wijzigingen overzichtelijk gepresenteerd. Vanuit het overzicht kunnen bezoekers doorklikken naar uitgebreidere informatie en/of aanvraagformulieren.

Met de service wil het kabinet het voor burgers zo gemakkelijk mogelijk maken een overzicht van voor hen belangrijke maatregelen te krijgen. Op 1 januari 2006 start immers de uitvoering van veel door het kabinet ingezette hervormingen. Deze variëren van grote stelselwijzigingen als de WIA en het zorgstelsel tot maatregelen die zich op kleinere groepen richten.

De service op de site van Postbus 51 is een noviteit in de overheidscommunicatie. Het past bij het streven van het kabinet om burgers zoveel mogelijk vanuit één loket te informeren. In 2006 zal het overzicht nog verder worden uitgebreid tot een service waarbij burgers continu de voor hen relevante nieuwe maatregelen kunnen opzoeken. Om bekendheid te geven aan de mogelijkheid om regels op een rij te krijgen, wordt in de laatste week van dit jaar een bescheiden media-campagne gestart.

In de troonrede van dit jaar kondigde het kabinet aan dat ze voorrang wil geven aan een zorgvuldige uitvoering van de afgesproken maatregelen. "Deze moeten leiden tot merkbare verbeteringen in de praktijk van alledag en een hernieuwd evenwicht in onze samenleving."

RVD, 23.12.05, 14.00 uur