Gemeente Amsterdam

Verkiezingsstrijd nog niet ontbrand

Winst voor kleinere linkse partijen in AT5-peiling

27 december 2005
---
O+S De partijen zijn er inmiddels klaar voor en hebben hun nieuwe kieslijsten en programma's gepresenteerd, maar de Amsterdamse kiezer loopt nog niet echt warm voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. Ruim eenderde van de kiezers weet nog niet op welke partij zij gaan stemmen.

Peiling december (9 Kb) Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zouden GroenLinks en de SP winst boeken. Winst is er ook voor Amsterdam Anders/De Groenen en de ChristenUnie. De andere kleine partijen hebben moeite hun aanhang vast te houden: MokumMobiel zou uit de raad verdwijnen, terwijl Leefbaar Amsterdam '92 hooguit een van de huidige twee zetels zou behouden. De huidige coalitiepartijen handhaven zich alle ongeveer op het huidige niveau. Toch resulteert voor de PvdA een zetel verlies, omdat de laatste restzetel toevalt aan de ChristenUnie en ook Amsterdam Anders/De Groenen een zetel wint. Ook het CDA, dat in de huidige gemeenteraad de laatste restzetel bezet, verliest een zetel.

Van de huidige coalitiepartijen slaagt de VVD er het minst goed in kiezers die de vorige keer VVD gestemd hebben vast te houden: 58% zegt nu weer VVD te stemmen, 29% heeft nog geen keuze gemaakt; bij PvdA en CDA zegt 72 respectievelijk 77% opnieuw op die partij te stemmen.

De peiling voor de gemeenteraad kan niet zonder meer worden doorvertaald naar de stadsdelen: 60% van de ondervraagden die een keuze gemaakt hebben, zegt voor de stadsdeelraadverkiezingen op dezelfde partij te stemmen; 12% zegt zeker op een andere partij te stemmen bij de stadsdeelraadverkiezingen; 28% is er nog niet uit.

Peiling verkiezingen Gemeenteraad Amsterdam, december 2005 (procenten) Peiling december (35 Kb)