Gemeente Amsterdam

Lager instaptarief Stadsmobiel/VZA

27 december 2005
---
Jaap Nieuwenhuis

In 2006 gaan gebruikers van Stadsmobiel en Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) een instaptarief en een zonetarief van EUR 0,45 betalen. Hiermee is het instaptarief van EUR 1,00 van de baan. Het tarief van EUR 0,45 is gebaseerd op de zoneprijs van de blauwe strippenkaart. De Gemeenteraad heeft ingestemd met dit voorstel van het College. Hierdoor gaat een gemiddelde rit EUR 1,35 kosten in plaats van EUR 1,75 waarvan eerder sprake is. Gebruikers van "groepsvervoer voor verstandelijk gehandicapten" gaan per 1 februari 2006 EUR 1,35 per rit betalen.

Zorgwethouder Belliot: "Het blijft zoeken naar een balans tussen enerzijds betaalbaarheid voor de gebruiker en anderzijds het voortbestaan van dit soort voorzieningen op de langere termijn. We hebben goed geluisterd naar de belangenorganisaties en de commissie Zorg en het instaptarief minder hoog gemaakt dan eerst was gepland."

Het is nu nog niet bekend of met dit nieuwe tarief de groei van het aantal ritten kan worden opgevangen. Daarom is er voor gekozen om dit tarief alleen in 2006 te hanteren en te kijken wat de gevolgen zijn. In 2006 worden ook de financiële gevolgen van de aanbesteding van het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) bekend. Daarnaast wordt zichtbaar of en hoe de stabilisatie van de groei van het aantal ritten van Stadsmobiel zich zal doorzetten. Op basis van al deze gegevens in 2006 kan een gefundeerde beslissing worden genomen over de tarieven voor 2007 en verder.

De prijsverhoging is nodig om de kwaliteit van de voorzieningen voor gehandicapten op een goed niveau te houden en toch de stijgende kosten in de hand te houden. Zo blijft Stadsmobiel toegankelijk voor gehandicapte én oudere Amsterdammers.

Pb-245