Gemeente Sittard-Geleen

Persbericht

Gemeente Sittard-Geleen helpt minima met energiebesparing

Sittard-Geleen - 27 december 2005 - De gemeente Sittard-Geleen wil mensen met een laag inkomen gaan helpen met energiebesparing. Het voorstel is om vanaf het voorjaar van 2006 gratis spaarlampen, radiatorfolie, tochtwering en buisisolatie aan te leggen. Eerder werd deze service al verleend aan de inwoners van Lindenheuvel, Sanderbout en Stadbroek. Nu komen alle inwoners van Sittard-Geleen met een minimum inkomen in aanmerking. Het is de bedoeling om in anderhalf jaar tijd 4000 gezinnen te helpen.

Drijvende kracht achter dit voorstel is wethouder Fred den Rooijen. Hij stelt voor om deze extra dienstverlening te bekostigen met het geld dat het rijk ter beschikking stelt voor compensatie van de hoge energierekening. Hiermee worden drie vliegen in één klap geslagen. In plaats van het bedrag van 35 à 40 euro rechtstreeks via bijzondere bijstand uit te keren, worden energiebesparende maatregelen met een winkelwaarde van ongeveer 55 euro toegepast. De ervaring leert dat met deze eenvoudige voorzieningen 60 tot 120 euro per jaar kan worden bespaard. De meeste voorzieningen gaan vier à vijf jaar mee. De investering levert in totaal per huishouden al gauw zo'n 250 euro op. Niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat met deze maatregelen ook het milieu wordt gespaard.

Daarnaast schept de gemeente met dit project werkgelegenheid. De radiatorfolie en de tochtwering worden aangelegd door mensen die tijdelijk zonder werk zitten. Die mensen worden door kennisinstituut Kenteq opgeleid tot energieadviseur. Naast het uitvoeren van de maatregelen geven de medewerkers ook advies over hoe mensen nog meer energie kunnen besparen. Het project levert voor anderhalf jaar werk op. Met de opgedane werkervaring hoopt de gemeente uiteindelijk 10 tot 15 mensen aan een vaste baan te helpen, bijvoorbeeld in de installatiebranche. Vanwege dit werkgelegenheidsaspect zijn naast Kenteq ook CWI, de Sociale Dienst, het UWV en Maecon bij het project betrokken.

Energiebesparing heeft altijd de bijzondere aandacht gehad van wethouder den Rooijen. Sittard-Geleen heeft hier al verschillende onderscheidingen voor gekregen. De eerdere reacties op de energiebesparende maatregelen in Lindenheuvel, Sanderbout en Stadbroek waren zo positief dat den Rooijen opnieuw naar mogelijkheden heeft gezocht om een vervolgproject te financieren. Door de bijdrage van het rijk is dat nu mogelijk. Het voorstel wordt in januari in B&W behandeld. Voor zover bekend is de gemeente Sittard-Geleen de eerste die zo creatief met de rijksmiddelen omgaat.