Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 27 december 2005

Politie houdt dronken bestuurder aan

BREDA: Aan de Schuurkerkstraat heeft de politie in de nacht van 1^e op 2^e kerstdag een 33-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man zat achter het stuur van zijn personenauto, terwijl hij onder invloed was van alcohol. Op het bureau blies hij een waarde van 875 ug/l. Bijna vier maal de maximum toegestane hoeveelheid (220 ug/l). De politie heeft het rijbewijs van de Bredanaar ingevorderd. Na verhoor is hij met een rijverbod van 11 uur heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op. De dronken chauffeur mag zich binnenkort verantwoorden bij de rechter.

Auto buitgemaakt na woninginbraak

ETTEN-LEUR: Zondag is er ingebroken in een woning aan de Zilvermeeuw. Bij de inbraak zijn onder andere autosleutels buitgemaakt, waarna ook een grijze Peugeot 206 is weggenomen. De dader is de woning binnengekomen na het forceren van een raam. De personenauto heeft het kenteken 18-NS-LF. De politie heeft de auto internationaal gesignaleerd. De politie heeft een buurtonderzoek uitgevoerd en heeft de technische recherche gevraagd een sporenonderzoek in te stellen.

Politie houdt viertal aan na vernieling ruit

TETERINGEN: Maandagmorgen, 2^e kerstdag, heeft de politie vier mannen van 17, 17, 18 en 18 jaar uit Teteringen aangehouden. Rond 04:20 uur kreeg de politie een melding dat een ruit van een voordeur van een woning aan de P. van Ginnekenstraat vernield was. De bewoner was hierbij gewond geraakt en enige tijd bewusteloos geweest. Rond 04:00 uur werd er bij hem aangebeld, terwijl hij op bed lag. Toen hij een kijkje ging nemen bij de voordeur ging het glas van zijn voordeur aan diggelen. Bij aankomst van de politie was de man weer aanspreekbaar. Medewerkers van de ambulance hebben hem 1^e hulp geboden. Hij had lichte snij wonden aan zijn hand, been en hoofd. Korte tijd later kwam bij de Gemeenschappelijke Meldkamer een 2^e melding binnen dat er iemand aan de Schijfstraat door een ruit was gevallen. Agenten gingen ter plaatse en troffen daar de vier jongens aan. Eén van hen had een diepe snij wond aan zijn hand en verklaarde door een ruit te zijn gevallen. Agenten vermoedden dat het viertal iets met de eerdere vernieling te maken had en hielden hen aan. In de loop van maandagmorgen zijn zij gehoord en in vrijheid gesteld. De jongens bleken na een avondje stappen op weg te zijn naar huis, waarbij een van de 18-jarige tijdens het belletje trekken door een ruit heen was gevallen. Tijdens verhoor betuigde hij spijt.

Man aangehouden met 325 kilo vuurwerk

ULVENHOUT: De Douane heeft maandagmorgen aan de Rijksweg A58 een 37-jarige inwoner van Utrecht aangehouden. De man werd vanmorgen door medewerkers van de Douane van de afdeling Mobiel Toezicht Goederen op de Rijksweg A58, ter hoogte van de afslag Ulvenhout, van de weg gehaald voor een routine controle. In de bestelbus troffen zij circa 325 kilogram illegaal vuurwerk aan. Het vuurwerk, waaronder 150 lawinepijlen van Zuidamerikaanse makelij, is in beslag genomen. De man is voor verder onderzoek overgedragen aan het vuurwerkteam van de regios Rotterdam-Rijnmond, Midden en West-Brabant, Hollands Midden, Haaglanden, Zuid Holland Zuid, Zeeland en Koninklijke Marechaussee. De verdachte is in verzekering gesteld.

De hoeveel kruit is ongeveer 1/6 deel van het gewicht van het vuurwerk. Dus een auto met 325 kg vuurwerk heeft netto ongeveer 55 kilo explosief materiaal bij zich.

Legaal consumenten vuurwerk mag uitsluitend worden verkocht op donderdag 29 december, vrijdag 30 december, zaterdag 31 december. De minimum leeftijd om vuurwerk te kopen is 16 jaar. Afsteektijden van vuurwerk mag pas op zaterdag 31 december 2005 vanaf 10.00 uur tot zondag 1 januari 2006 uiterlijk 02.00 uur.

Waar kun je Consumenten vuurwerk aan herkennen


* Altijd voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing.
* Altijd voorzien van een lont.
Altijd voorzien van het opschrift Bestemd voor particulier gebruik Altijd gekocht bij een erkend verkoopadres voor vuurwerk.

Auteur: Henk Snepvangers