Het Nederlandse Rode Kruis

27 december 2005
Pakistan: distributie bouwmaterialen

Het Rode Kruis zet helicopters in om afgelegen gebieden van hulpgoederen te voorzien

De eerste fase van distributie is nu afgelopen. In deze fase draaide het om onderdak en eten. In de tweede ronde deelt het Rode Kruis onder andere warme kleding, zeep, metalen platen en gereedschap uit. Op dit moment is er een grote vraag naar metalen platen en gereedschap. Daklozen kunnen daarmee hun huizen herstellen of tijdelijke sneeuwbestendige onderkomens bouwen.

Zware sneeuwval snijdt afgelegen dorpen af
Het Rode Kruis gaat de distributie van deze materialen intensiveren. De vrees is dat zware sneeuw binnenkort de toegang tot afgelegen berggebieden zal afsnijden. Om weduwen en ouderen te helpen zijn timmerlieden ingehuurd.

Noodhospitaals en mobiele medische teams behandelen iedere dag duizenden patiënten

Mobiele teams van medische hulpverleners trekken in het gebied rond om hulp te verlenen. Twee maanden na de aardbeving treft het Rode kruis nog steeds mensen aan die dringend hulp nodig hebben. Het gaat om afgelegen dorpjes in het moeilijk toegankelijke berggebied. Zo vond een team van het Rode Kruis in de Neelum Vallei twee dorpen waar de bewoners nog geen enkele hulp hadden gehad. Er waren zelfs mensen bij met gebroken botten, die nog niet behandeld waren.

Weduwen bijzonder kwetsbaar
Een bijzonder kwetsbare groep onder de overlevenden zijn de weduwen. Een voorbeeld is Fazal Noor, een 42-jarige die eruitziet als 62. Een aantal jaar geleden overleed haar man. Nu werkt mevr. Noor als landarbeider en sprokkelt ze hout. Zo zorgt ze voor haar familie van 10 personen. Haar huis was haar enige waardevolle bezit, maar is ingestort tijdens de aardbeving. Het Rode Kruis heeft haar aangenomen als wasvrouw in een kliniek. Ik ben erg blij met deze baan, vertelt ze. Nu kan ik mijn huis repareren.

Kinderen krijgen psychosociale hulp om met hun trauma om te leren gaan

Het Rode Kruis verleent ook psychosociale hulp. Deze hulp bestaat uit het opvangen van slachtoffers en het trainen van lokale vrijwilligers. In de tentenkampen zijn voor de kinderen diverse activiteiten zoals zoals schilderen, puzzelen en dansen.

Blijf helpen!

De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie gestart. U kunt uw bijdrage storten op giro 800800. Geef aan Giro 800800. Zie ook de website van de Samenwerkende Hulporganisaties: www.giro800800.nl

Meer informatie:

>>> Dossier hulpverlening Pakistan