Gemeente Hoorn


Trap schouwburg wordt geheel vervangen op kosten van leverancier

Persbericht d.d.: 27 december 2005

De hardsteenkleurige betonnen trap op het voorplein van Schouwburg en Congrescentrum het Park wordt op kosten van de aannemer vervangen door een geheel nieuwe hardsteenkleurige betonnen trap, vanwege fouten bij de productie. De vervanging gebeurt juli volgend jaar aan het eind van het theaterseizoen en vóór de bouwvak. Daartoe hebben B en W op 20 december besloten.

Het beton van de huidige trap bleek onvoldoende gehard en is te snel uit de bekisting gehaald. Afgelopen voorjaar bleek de trap grote beschadigingen te vertonen, nog geen jaar nadat de nieuwe schouwburg was opgeleverd. Dat leverde vragen van de gemeenteraad op. Bij de beantwoording van deze vragen liet het college de gemeenteraad weten dat het leverancier aansprakelijk had gesteld. Deze had niet de vereiste kwaliteit geleverd.

De leverancier heeft ook twee alternatieven aangedragen om de huidige problemen te verhelpen. Zo is gesproken over het aanbrengen van een coating of het bekleden van de trap met natuurstenen platen. Die alternatieven heeft het college van de hand gewezen. Verantwoordelijk wethouder R. Tonnaer: "De gemeente heeft een duurzaam product besteld en betaald en wil dit ook krijgen. Een trap van hardsteenkleurig beton gaat 40 jaar mee, een coating voor de bestaande trap maar 15 jaar. De optie van natuursteen hebben we juist eerder laten vallen omdat het materiaal niet in de gewenste afmetingen kon worden geleverd vanwege het risico van breuk. Dat geldt nog steeds en ook de leverancier zelf vindt het een te riskante operatie."

B en W hebben dan ook gekozen voor de meest duurzame oplossing, vervanging van de huidige trap van hardsteenkleurig beton door een geheel nieuwe. B en W willen de werkzaamheden bovendien aangrijpen om ook de lichtlijnen onder de traptreden te laten verbeteren en de trap beter "op afschot" te maken. Daardoor blijft er minder water op de trappen staan.

---