AutoRai

Kia Sorento rijdt rond de Wereld via Siberië

(12/27/2005)
Christer Gerlach heeft zijn recordpoging met succes afgerond: solo rijden rond de wereld in een Kia Sorento via de beruchte Siberië route en door Mongolië.
Precies vier maanden nadat hij vertrok vanaf het plein voor het Koninklijk paleis in Stockholm, staat Christer Gerlach er weer. Maar nu met een wereldreis achter zich en op de kilometerteller van zijn volledig standaard Kia Sorento. Omdat hij Kerstmis thuis wilde vieren, vertrok de 61-jarige Zweed midden augustus.

Probleemloos 27.000 km off-road en on-road in 4 maanden âMijn vertrouwen in de prestaties en betrouwbaarheid van de Kia Sorento blijkt terechtâ alsdus de enthousiaste Gerlach. âDe grote wielen en banden waren essentieel bij het vinden van een berijdbare off-road route door een groot deel van Azië. Deze rit is nog nooit eerder solo gemaakt. Dagenlang achtereen waren er geen absoluut geen wegen of karrensporen om te volgen. Ik ben natuurlijk blij om thuis te zijn voor Kerstmis, maar vooral verrast omdat ik niet vermoeid ben. De Kia Sorento bewijst een opmerkelijk comfortabele auto te zijn, zelfs voor deze nogal buitengewone reis.â

Voor de moeilijke uitdaging koos Gerlach een 3,5 liter V6 met automatische transmissie in volledig standaard uitvoering en met normale wegbanden. Zijn vertrouwen ging zo ver dat hij absoluut solo reed en bovendien zonder support team op de achtergrond. Het enige geplande onderhoud was een olieverversing âthuisâ bij het Kia hoofdkantoor in Seoul, Zuid-Korea.
Zweedse recordjager als eerste solo door Siberië Het wereldomspannende avontuur leidde door 11 landen, met inbegrip van de meest barre uithoeken van Kazachstan en Mongolië. Voordat Gerlach vanuit Wladiwostok per veerboot naar Seoul kon vertrekken, moesten
3.500 km afgelegd worden door het woestijnachtige Siberië. Er is wel een Transsiberische spoorlijn van Moskou naar Wladiwostok, maar normale wegen ontbreken grotendeels.

De enige pech onderweg in de eerste helft van de rit bestond uit twee lekke banden door inrijding op scherpe stenen, een gesneuveld lampje en een losgetrilde koplamp. Op het tweede deel van de rit door Noord Amerika moest nog een lampje worden vervangen. Voor het overige reed de Kia Sorento probleemloos. Gerlach reed na de oversteek van Korea over de Stille Oceaan door Mexico en de USA via de bekende Route 66 (via California, Nevada, Arizona, Utah, New Mexico, Texas, Arkansas en South Carolina). Vervolgens stond de Kia enige tijd in de file: met 7.000 andere autoâs op âs werelds grootste autotransportschip over de Atlantische Oceaan naar Bremerhaven in Duitsland. Het laatste stukje ging over de acht kilometer lange Oresund brug van Denemarken terug naar Zweden.

Betrouwbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit bewezen âWij zijn er tots op om partners van Christer Gerlach te mogen zijn bij zijn avontuur dat een reisboek zou kunnen vullenâ, aldus Yong-Hwan Kim, Senior Executive Vice-President en COO (Chief Operating Officer) van Kia Motors Corporation. Kim reisde vooraf naar Stockholm om de sleutels van de Kia aan Gerlach te overhandigen en hem succes te wensen. âZijn enerverende autoreis rond de wereld gaf ons de gelegenheid om de betrouwbaarheid en uitstekende kwaliteit van onze producten te demonstrerenâ, besluit Kim.