Gemeente Lingewaard


Gemeenteraad stelt nieuwe belastingtarieven vast

De gemeenteraad heeft de nieuwe belastingtarieven en leges vastgesteld. Volgend jaar zal de belastingaanslag voor de huishoudens in Lingewaard behoorlijk lager zijn. De OZB-gebruikersheffing onroerendezaakbelasting is afgeschaft. Donderdag 22 december 2005 heeft de raad de belastingverordeningen formeel vastgesteld.

Met ingang van 1 januari 2006 wordt een deel van de onroerendezaakbelastingen niet meer geheven. Dan namelijk vervalt de OZB gebruikersheffing. Dit is overigens een compensatie van het rijk voor de hogere lasten voor de zorgverzekering. De inwoners van Lingewaard profiteren voluit van deze verlaging.

De OZB tarieven voor het eigenaarsgedeelte van woningen stijgen met 4 procent. De waarde-eenheid is gewijzigd van 2.268,00 euro naar 2.500,00 euro. Volgend jaar bedragen de tarieven voor woningen (eigenaar) 2,24, voor niet-woningen (eigenaar) 3,60 en voor niet-woningen (gebruiker) 2,89 per eenheid.

Hoewel Lingewaard rekening heeft gehouden met afschaffing van de OZB-gebruikersheffing, bestaat er nog een zeer geringe kans dat die wordt teruggedraaid. De Eerste Kamer moet namelijk nog een besluit nemen.

Verlaging
De overige heffingen (rioolrecht en afvalstoffenheffing) worden niet verhoogd. De afvalstoffenheffing gaat zelfs omlaag. Zoals eerder door de raad is besloten, worden de afvalcontainers niet meer collectief gewassen. Dit betekent een tariefsverlaging van 12,00.

Leges
Wat betreft de gemeentelijke leges gaat er weinig veranderen. Wel is er een aantal incidentele aanpassingen zoals de leges voor huwelijksvoltrekkingen.

De mogelijkheden om het huwelijk naar eigen wensen in te richten zijn behoorlijk verruimd. Zoals trouwen in de binnentuin van gemeentekantoor in Huissen of buiten kantooruren. Dit brengt wel extra kosten met zich mee voor opbouw en afbouw van attributen en extra uren voor de bode. De kosten van respectievelijk 100,00 en 50,00 worden doorberekend in de leges.

De wens om het huwelijk te laten sluiten door een persoon naar keuze, die geen ambtenaar van de burgerlijke stand is, gaat 250,00 kosten. De extra kosten zijn het gevolg van administratieve handelingen en de beëdiging bij de rechtbank.

Paspoort
Het paspoort heeft te maken met een wettelijk trendmatige verhoging. Dit reisdocument kost volgend jaar .

Horeca
De drank- en horecavergunning, de exploitatievergunning en de terrasvergunning worden ook trendmatig verhoogd. Zoals vorig jaar is besloten, wordt met ingang van 1 januari 2006 de toeristenbelasting geheven. De opbrengsten worden besteed aan toeristische activiteiten. Na drie jaar vindt er een evaluatie plaats. In deze periode wordt de toeristenbelasting niet verhoogd.

.

Bericht geplaatst 27 december 2005