Dienstenbond CNV

Principe-akkoord CAO EDS 2006!
27-12-2005

Na een aantal onderhandelingsrondes hebben wij een goed principe-akkoord bereikt met EDS over een CAO voor het jaar 2006. Naast de loonsverhoging ging het vooral om pensioen, levensloop, arbeidsongeschiktheid en ziektekostenverzekering. Het principeakkoord leggen wij zeker met een positief stemadvies aan u voor. De tekst is bijgevoegd in de bijlage.

Pensioen
Zoals op veel andere plaatsen wordt bij EDS het pensioensysteem aangepast onder invloed van nieuwe fiscale regels die een eind moeten maken aan de opbouw van pré-pensioen. De pensioenleeftijd is op 65 jaar bepaald. Voor alle huidige werknemers blijft het echter mogelijk om op de huidige pré-pensioenleeftijd weg te gaan op het niveau van de bestaande regeling. Dat is een afspraak die wij graag bij andere bedrijven ook hadden gemaakt. Technisch wordt deze afspraak als volgt bereikt. Wat u nu al qua pensioenrechten heeft opgebouwd blijft beschikbaar voor uw pensioen. Omdat er vanaf 2006 minder pensioen zal worden opgebouwd, wordt de volgende compensatie gegeven.

Individuele compensatie voor verandering van pensioensysteem. Ten eerste komt er een storting in het beschikbare premiedeel (excedent-regeling) van het pensioen. Ten tweede krijgt iedereen een toeslag van 2% van het jaarsalaris voor de levensloopregeling. Deze kan naar keuze bestemd worden voor verlof voorafgaand aan het pensioen. Beide geldstromen samen geven dezelfde uitkomst als de huidige (pré-pensioenopbouw) Maar let wel op: als u het geld vanuit de levensloopregeling niet bestemt voor de pensioencompensatie dan kunt u pas op latere leeftijd met dit inkomensniveau met pensioen. Deze oplossing biedt een keuzevrijheid die dus niet vrijblijvend is. Maar als u wilt kunt u op dezelfde leeftijd op hetzelfde niveau stoppen met werken als nu. En dat is niet niks.

Voor nieuwe werknemers geldt dat zij uit eigen portemonnee zullen moeten bijsparen om dat te kunnen bereiken.

Op 1 januari 2005 55 jaar en ouder
Voor de huidige werknemers die op 1 januari 2005 55 jaar en ouder waren, geldt het volgende. Zij behouden de huidige pensioenregeling. Voor hen geldt daarom de 2% toeslag voor de levensloop niet. Al met al een aanvaardbare oplossing. Zie verder het principe-akkoord.

Levensloopregeling
Er komt een levensloopregeling, die kan worden gebruikt voor vormen van (langdurig) verlof, ook voorafgaand aan pensionering. Aan het reglement wordt nog gewerkt. EDS zal dus een bijdrage van 2% van het jaarsalaris geven, die voor de levensloop kan worden gebruikt.

Eerste twee ziektejaren en WIA
Afgesproken is, dat in het eerste ziektejaar 100% salaris wordt doorbetaald. In het tweede jaar wordt in principe 70% doorbetaald, maar dit kan meer zijn als gewerkt wordt. Daarbij worden reïntegratie-inspanningen die in een Plan van Aanpak staan als werk gezien. De opvolger van de WAO wordt de WIA. Omdat deze net als de huidige WAO gemaximeerd is op het maximum dagloon, is afgesproken dat er net als nu een excedentverzekering zal zijn om dat te ondervangen. Verder zal onderzocht worden of er ook een (vrijwillige) WIA-loondervingsverzekering kan worden aangeboden. Overigens biedt CNV Dienstenbond nu al verzekeringen voor het geval u arbeidsongeschikt wordt.

Ziektekosten
In het kader van het nieuwe zorgstelsel met verplichte basisverzekering, is gezocht naar een passend nieuw verzekeringsarrangement. EDS biedt een ziektekostenverzekering met collectiviteitkorting aan. In dit pakket is een ZorgVerzuim-module als extra opgenomen. Wie aan de ziektekostenverzekering deelneemt, krijgt van EDS de premie van die module (op bruto basis) vergoed. Meer informatie volgt vanuit uw werkgever.

Salarisgroeitabel
Er zal een nieuwe salarisgroeitabel van toepassing zijn met weer nieuwe categorieën, aansluitend bij het internationale EDS-systeem met als tijdstip van verhoging jaarlijks op 1 juli. Bij een beoordeling van meets expectation en een gridpositie 51-75% geldt een salarisverhoging van 1,5%. Voor meer informatie verwijs ik naar de loonmatrix in de tekst van het principe-akkoord.

Diversen
Met de OR zal een thuiswerkregeling worden overeengekomen. Er komt een mogelijkheid voor deeltijdpensioen vanaf 58 jaar.

EDS Global Field Services
Overeengekomen is dat EDS-GFS onder de CAO EDS blijft vallen, maar dat er enkele bedrijfseigen GFS-regelingen in de CAO zullen worden opgenomen. Voor 2006 gelden enkele overgangsmaatregelen. EDS en EDS-GFS blijven als sociale eenheid bestaan.

Stemming
Het principe-akkoord leggen wij duidelijk positief aan u voor. Graag uw reactie hierop per e-mail.

Vragen?
Uiteraard kunt u met eventuele vragen en opmerkingen bij Maurice Limmen terecht. Telefoon 023 5670686 of e-mail m.limmen@cnvdibo.nl