Dienstenbond CNV

Nieuwe pensioenregeling voor Architectenbureaus 27-12-2005

Op 20 december hebben de leden van CNV Dienstenbond in grote meerderheid het groene licht gegeven voor een nieuwe pensioenregeling in de Architectenbranche. Met ingang van 1 januari 2006 zal de regeling in werking treden.

Aan de wijzigingen in de VUT- en pensioenregeling is een lange weg voorafgegaan. In de afgelopen maand lag het accent op de voorlichting over het bereikte principe-akkoord. In een viertal voorlichtingsbijeenkomsten van vakbonden, BNA en PVF is met circa 200 mensen gesproken over de gevolgen van de nieuwe regeling. De wijzigingen zijn dan ook nog al ingrijpend.

* De VUT in haar huidige vorm verdwijnt en zal alleen nog worden ingezet als aanvullingsregeling voor een beperkte groep medewerkers.

* De spaarpot voor vroegpensioen zal aan de huidige actieve deelnemers worden teruggegeven zodat de opgebouwde pensioenaanspraken uit de afgelopen dienstjaren flink worden verbeterd. Dit schept mogelijkheden om eerder dan op 65-jarige leeftijd uit te treden.

* De pensioenregeling vanaf 1.1.2006 zal worden aangepast door de overgang van een eindloonsysteem naar een middelloonsysteem.

Zoals op de voorlichtingsbijeenkomsten ook benadrukt zijn het geen veranderingen uit luxe. Nieuwe fiscale regels per 1.1.2006 dwingen tot belangrijke wijzigingen. Ook is de totale last van de regeling al aanzienlijk en speelde het vooruitzicht van nog verder oplopende kosten. Met de nu, door onze leden, goedgekeurde regeling gaan we uit van een duurzame regeling waarvan de kosten beter beheersbaar zijn. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten zijn diverse vragen aan de orde geweest. Deze zullen door het pensioenfondsbestuur worden behandeld. Eventueel nog openstaande vragen aan CNV Dienstenbond zullen in de komende weken worden beantwoord voor zover het vragen van leden betreft.

CAO-onderhandelingen
Op 22 december is verder onderhandeld over de CAO voor Architectenbureaus. De huidige CAO loopt af op 1 januari aanstaande. In de voorziene eindronde van 22 december is het helaas niet gelukt om tot resultaten te komen. Vier knelpunten spelen in het bijzonder: Het loonbod van werkgevers is te mager (1,25% op 1 juli 2006 voor een overeenkomst van 15 maanden) en werkgevers willen geen collectieve afspraken maken voor loonaanvulling in het derde en volgende jaren van ziekte. De BNA stelt dat dit op bureauniveau of zelfs individueel maar geregeld moet worden. Voor ons geldt dat het borgen van inkomenszekerheid bij ziekte een basale voorwaarde is. Als je ziek bent moet je inkomen niet je eerste zorg zijn.

Naast deze principiële zaak weigert de BNA een bijdrage te leveren in de levensloopregeling of een deel van de extra kosten van de nieuwe zorgverzekering te compenseren. De onderhandelingen worden vervolgd op 25 januari aanstaande.

Zorgverzekeringen
In het verlengde van het Arboconvenant is samen met de BNA aan een aantal verzekeraars een offerte gevraagd voor de combinatie van zorgverzekering, ondersteuning bij preventie/reïntegratie bij ziekte en verzekeringen voor de opvolger van de WAO. Concrete resultaten zijn tot nu toe geboekt op het terrein van de zorgverzekeringen. Aan OHRA is gegund dat zij haar ziektekostenverzekering in de branche aan mag bieden (BNA bureaus en niet-BNA bureaus). Dit aanbod zal gericht worden aan de werkgevers in eerste instantie en is ondertussen verspreid. Bij uw werkgever kunt u inzicht krijgen in dit aanbod. Het volgende is daarbij van belang:

* Bent u werkzaam voor een bureau dat niet is aangesloten bij de BNA dan kunt u gebruik maken van de kortingsregeling voor vakbondsleden. Dit voordeel voor leden van CNV Dienstenbond werkzaam voor een niet-BNA bureau bedraagt maximaal circa 40,= op jaarbasis. De korting is afhankelijk van uw OHRA-pakketkeuze.
* Voor werknemers werkzaam bij een BNA bureau (lid of geen lid van CNV Dienstenbond) is deze korting al in het aanbod verwerkt.
* Uw keuze blijft overigens vrij. Het blijft daarom verstandig ook het aanbod van CNV Verzekeringen mee te nemen in uw oordeel. Kijk op www.oz.nl/cnv voor het concrete aanbod van CNV Verzekeringen voor CNV-leden.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl