Dienstenbond CNV

Nog geen nieuwe CAO voor UWV
27-12-2005

Op 2 december 2005 legden wij u het CAO resultaat UWV ter stemming voor. Na het tellen van de stemmen bleek dat meer dan 60% van de leden van CNV Dienstenbond heeft ingestemd met het CAO resultaat. Heel veel leden hebben echter aangegeven grote moeite te hebben met de ruil van de ouderendagen voor een goede pensioen- en overgangsregeling en de hoogte van de structurele loonsverhoging. Om deze reden hebben wij de werkgever aangegeven dat er op dit moment te weinig draagvlak is voor een nieuwe CAO en dat wij niet tot ondertekening kunnen overgaan. Ook bij de andere bonden was dit de tendens met dien verstande dat de leden van deze bonden niet hebben ingestemd met het resultaat. Er is dus geen nieuwe CAO voor UWV.

CNV Dienstenbond is weer in overleg getreden met uw werkgever om binnen het akkoord naar een oplossing te zoeken, waarbij tegemoet gekomen wordt aan de genoemde bezwaren van onze achterban. Inmiddels hebben er twee besprekingen plaatsgevonden. Deze hebben nog niet tot een resultaat geleid. Op 10 januari 2005 worden er nieuwe gesprekken gevoerd.

Oplossingen?
Het knelpunt in de besprekingen waren en blijven de kosten van de pensioenregeling. Zoals wij eerder hebben bericht worden wij geconfronteerd met een zeer forse stijging van de pensioenlasten. Daarnaast is er in de onderhandelingen ook de keuze gemaakt voor een forse verhoging van het opbouwpercentage en een verlaging van de franchise om zo vervroegd uittreden mogelijk te maken. Ook dat heeft tot een forse kostenstijging geleid. Dit is een gevolg van een keuze die door de leden van CNV Dienstenbond en de andere bonden is gemaakt. Deze keuze heeft een behoorlijk beslag gelegd op de financiële ruimte die beschikbaar is voor de arbeidsvoorwaarden. Met andere woorden: voor de andere arbeidsvoorwaarden blijft minder geld over. Wanneer er meer structurele loonsverhoging moet worden gegeven dat komt het totale pensioendossier ook weer ter discussie te staan. We vragen ons af of dit wel de wens is van onze leden.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de ouderendagen. UWV is voor de medewerkers boven de 40, als gevolg van een overgangsmaatregel om de uittreedleeftijd laag te houden, meer geld kwijt aan pensioen dan voor de medewerkers onder de 40. Wanneer we dus de ouderendagen in het arbeidsvoorwaardenpakket houden dan betekent dit dat er een onevenwichtigheid gaat ontstaan. Oudere medewerkers krijgen dan immers meer dan jongere. Oplossing is dat de overgangsmaatregel voor 40 jarigen en ouder wordt versoberd, waardoor de uittreedleeftijd weer gaat stijgen. We vragen ons af of dit een oplossing is die draagvlak heeft bij onze leden.

De enige acceptabele mogelijkheid is dat UWV meer geld besteedt aan arbeidsvoorwaarden. Wij hebben al eerder geconstateerd dat het CAO resultaat van 14 november 2005 het maximaal haalbare was. Dat kwam mede omdat wij meenden dat dit resultaat marktconform was. Dat klopte ook.

Half december 2005 zijn er enkele grote CAOs afgesproken bij zowel het Rijk als in andere sectoren, die op het eerste gezicht beter zijn dan het UWV resultaat. We hopen nu als gevolg van deze trend dat er ook meer geld naar de arbeidsvoorwaarden bij UWV kan. CNV Dienstenbond overlegt nu met UWV in hoeverre deze route tot oplossingen kan leiden.

Overigens is het niet zo dat we CAOs in andere sectoren één op één kunnen vergelijken met de UWV CAO. De pensioenlasten en de stijging daarvan zijn bij UWV redelijk uniek.

andere problemen:
Ter financiering van de pensioenregeling is afgesproken dat de premies die zijn betaald voor de bovenwettelijke collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO hiaat) worden ingezet ter financiering van de pensioenregeling. Voorts worden de toekomstige premies ingezet als werknemerspremie in de pensioenregeling. Medewerkers die in de jaren 2004 en 2005 uit dienst zijn gegaan, alsmede die medewerkers die op 31 december 2005 naar de Belastingdienst gaan, raken hiermee hun aanspraken op restitutie van deze premies kwijt. Dat is niet voorzien bij de onderhandelingen maar wel een probleem voor deze mensen. Wij hebben UWV gevraagd dit op te lossen. UWV stelt zich vooralsnog op het standpunt dat dit technisch niet op te lossen is. Wij blijven op dit punt ook in overleg en zullen ons sterk inzetten om tot een bevredigend resultaat te komen.

Voorts zullen er, nu er geen CAO is, andere problemen zich voortdoen. Te denken valt hierbij aan hogere fiscale lasten vanwege de bovenmatigheid van de (oude) pensioenregeling, de WAO-hiaatpremie en de nieuwe zorgverzekeringswet. Dit zijn punten van bijzondere zorg en genieten onze aandacht. Indien dat noodzakelijk is zullen wij met de werkgever tijdelijke oplossingen afspreken.

Strategie:
Omdat er nu veel onzekerheden op ons afkomen lijkt het ons verstandig dat we op korte termijn tot overeenstemming komen. We blijven dan ook in overleg met de werkgever totdat we er uit zijn. De andere bonden blijven ook in gesprek met de werkgever.

We houden u op de hoogte.
Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl