Dienstenbond CNV

Akkoord akte van wijziging CAO NOB
28-12-2005

Met NOB zijn de afgelopen weken onderhandelingen gevoerd over de wettelijke maatregelen die vanuit overheidswege op ons af zijn gekomen. Daarnaast hebben wij in maart 2005 de afspraak gemaakt dat er over het salaris nog een nadere afspraak moest worden gemaakt. Op drie belangrijke punten hebben wij overeenstemming bereikt: loon, nieuwe pensioenregeling en ziektekostenregeling. Deze akte van wijziging leggen wij ter instemming aan u voor. In deze info geven wij de hoofdlijnen van het akkoord weer en zetten de stemprocedure uiteen. De gehele tekst van het akkoord treft u hier aan.

loon
In maart 2006 zal NOB een éénmalige uitkering doen van twaalf maal 0,75% van het salaris van maart 2006. In dezelfde maand zal de CNV Dienstenbond de onderhandeling starten voor een nieuwe CAO. In deze onderhandelingen zullen wij inzetten op een structurele loonsverhoging. In december 2005 wordt een eenmalige uitkering betaald van 3,5% van het jaarsalaris. Deze uitkering komt in de plaats van de resultaatsdelingsregeling.

pensioenregeling
Vanwege het overheidsingrijpen in de pensioenregeling moesten wij met NOB een nieuwe pensioenregeling afspreken. NOB zal de zogenaamde PNO regeling 1 gaan toepassen. Dat betekent dat het opbouwpercentage voor het pensioen is verhoogd tot 2,25% en de franchise is verlaagd naar EUR 11.567,--. De uittreedleeftijd zal dan voor de meeste medewerkers tussen de 62 en 63 komen te liggen. Er is geen overgangsmaatregel voor medewerkers ouder dan 55 jaar afgesproken omdat dit onevenredige effecten heeft ten aanzien van de rest van het personeel. Zie hiervoor ook onze eerdere info. Dit betekent dat sommigen 55 plussers iets later dan 60 de dienst kunnen verlaten. Dit hangt sterk af van uw persoonlijke situatie.

Naast de PNO 1 regeling doet NOB aan de volgende categorieën medewerkers verschillende bijdragen in de levensloopregeling. Hiermee kunnen de uittreedleeftijden zoveel gelijk worden gesteld. Hieronder geven wij aan wat de hoogte van de levensloopbijdrage wordt en wat de effecten daarvan zijn:

* Medewerkers geboren in de periode 1946 tot en met 1950: 10% levenslooppremie van het jaarsalaris. De pensioenleeftijd kan dan naar verwachting tussen de 60 jaar en 1 maand en 60 jaar en 5 maanden liggen;

* Medewerkers geboren in de periode 1951 tot en met 1960: 7% levenslooppremie van het jaarsalaris. De pensioenleeftijd kan dan tussen de 60 jaar en 5 maanden en 62 jaar en 10 maanden liggen;
* Medewerkers geboren in de periode 1961 tot en met 1970: een percentage van het jaarsalaris variërend van 0 tot 9,2% levenslooppremie. Het verschil wordt veroorzaakt door de zwaarder meewegende verruiming van de basispensioenregeling en de verschillende effecten daarvan op verschillende salarisniveaus terwijl voor deze groep gekozen is voor een voor ieder gelijke mogelijke pensioendatum van 63 jaar;

* Medewerkers geboren ná 1970 wordt geen storting gedaan. Deze groep behoeft op basis van de geformuleerde uitgangspunten geen compensatie. Zij kunnen gedurende lange tijd deelnemen aan de verruimde basispensioenregeling en kunnen in dat geval rekenen op een uitkering van 70% bij een pensioendatum tussen 62 en 63 jaar, afhankelijk van het individuele carrièreverloop.

De individuele medewerker kan er voor kiezen dit beschikbare budget niét in de levensloop te laten storten. Men kan dit ook direct bij het salaris laten uitbetalen, met de wettelijke inhoudingen. Wij vinden dat hiermee een evenwichtige en goede pensioenregeling te hebben bereikt. Per individu kunnen de uitkomsten wel verschillen. Dat komt doordat medewerkers nu eenmaal verschillende carrièrepaden en daarmee verschillende pensioenopbouw hebben.

ziektekosten
Vanwege de overheidsbeslissing om een nieuw ziektekostenstelsel in te voeren hebben wij de volgende afspraken moeten maken. NOB heeft met zowel PNO als met Zilveren Kruis Achmea een ziektekostenverzekering afgesproken. Met PNO is dat een restitutieverzekering, waarbij u zelf mag kiezen welke arts of zorgverlener u consulteert. U ontvangt een korting van 8% op zowel de aanvullende als de basisverzekering. Met Zilveren Kruis Achmea is dat een in natura verzekering. Hiermee bent u gebonden aan zorgverleners waarmee Achmea een contract heeft afgesloten. U ontvangt een korting van 10% op de aanvullende verzekering en 7,5% op de collectieve. In de regel is laatstgenoemde polis een goedkopere. De keus is aan u. Het is echter wel verstandig om vooraf een goede vergelijking van de polisvoorwaarden en de premies te maken. Daarnaast ontvangt u van NOB in 2006 een tegemoetkoming in de ziektekosten van EUR 22,-- per maand.

CNV Dienstenbond is van mening dat de bovenstaande akte van wijziging een goede afspraak is en adviseert u dan ook hiermee in te stemmen. Graag vernemen wij vóór 6 januari 2006 van u of u instemt met het resultaat. Wij verzoeken u dat middels e-mail te doen. Wij adviseren u kennis te nemen van het gehele resultaat voordat u tot stemmen overgaat.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl