Delhaize Groep


Delhaize Groep's dochteronderneming Alfa-Beta treft schikking met Griekse belastingadministratie

BRUSSEL, België, 27 december 2005 - Delhaize Groep (Euronext Brussel: DELB, NYSE: DEG), de Belgische internationale voedingsdistributeur maakte vandaag bekend dat haar Griekse dochteronderneming Alfa-Beta Vassilopoulos een schikking heeft getroffen met de Griekse belastingadministratie omtrent de resultaten van een eerder aangekondigde belastingcontrole bij Trofo en Ena voor een aantal boekjaren vóór de overname van deze twee entiteiten door Alfa-Beta begin 2001.

Alfa-Beta Vassilopolous, met meer dan 135 winkels de tweede grootste Griekse voedingsdistributeur, is een 60,7% dochteronderneming van Delhaize Groep. Alfa-Beta vond na de overname van Trofo en Ena in 2001 aanwijzingen van fraude gepleegd door de voormalige eigenaars van beide ondernemingen vóór hun overname en diende klacht in tegen de betrokken personen, die werden vervolgd en beschuldigd. Verder verwierp de Griekse belastingadministratie recentelijk de boekhouding van Trofo en Ena voor de boekjaren 1999 en 2000 omwille van de vervalsing van de boekhouding vóór hun overname. Als gevolg hiervan worden de fiscale verliezen uit 2000 niet erkend en worden beide ondernemingen voor de jaren 1999-2000 forfaitair belast.

Alfa-Beta en de Griekse belastingadministratie hebben nu een schikking getroffen ter afsluiting van de fiscale controle. Hoewel deze schikking niet in lijn ligt met haar aanvankelijke verwachtingen, steunt Delhaize Groep Alfa-Betas beslissing om de schikking te treffen, gelet op de hoge penaliteit voorzien in de belastingwet wanneer de Griekse belastingadministratie de boeken van een onderneming verwerpt. Delhaize Groep en haar dochteronderneming Alfa-Beta zullen alle resterende mogelijkheden verder evalueren, inclusief juridische stappen tegen de voormalige eigenaars van Trofo en Ena.

Delhaize Groep voorziet de schikking op basis van de forfaitaire belasting van Trofo en Ena in haar openingsbalans van 2003, het eerste rapporteringsjaar van Delhaize Groep onder IFRS, te boeken als een EUR 10,8 miljoen toename van de goodwill op de overname van Trofo en Ena en een EUR 1,2 miljoen vermindering van het eigen vermogen Daarnaast wordt de financiële impact van de schikking opgedreven door een verhoging van de belastingen met EUR 10,8 miljoen, in de eerste plaats omwille van de niet-erkenning van de fiscale verliezen uit 2000. Overeenkomstig IFRS wordt deze belastingenverhoging als volgt geboekt: EUR 1,9 miljoen in 2003, EUR 8,1 miljoen in 2004 en EUR 0,8 miljoen in het vierde kwartaal van 2005; wat een netto-impact na deel van derden van respectivelijk EUR 1,0 miljoen, EUR 4,1 miljoen en EUR 0,5 miljoen betekent.

Delhaize Groep
Delhaize Groep is een Belgische voedingsdistributeur met activiteiten in 8 landen op 3 continenten. Eind september 2005 bestond het verkoopnetwerk van Delhaize Groep uit 2.629 winkels. In 2004 boekte Delhaize Groep EUR 17,9 miljard aan netto-omzet en andere opbrengsten en een nettoresultaat van EUR 299,8 miljoen. Eind 2004 stelde Delhaize Groep ongeveer 138.000 mensen tewerk. Delhaize Groep is genoteerd op Euronext Brussel (DELB) en de New York Stock Exchange (DEG).

Dit persbericht is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Vragen kunnen verzonden worden naar investor@delhaizegroup.com.

Sommige verklaringen in dit persbericht evenals andere geschreven en mondelinge verklaringen die regelmatig gedaan worden door Delhaize Groep en haar vertegenwoordigers zijn voorspellingen in de betekenis van Sectie 27A van de Securities Act van 1933, en van Sectie 21E van de Securities Exchange Act van 1934, en houden een aantal risico's en onzekerheden in. Deze verklaringen bevatten maar zijn niet beperkt tot verklaringen over strategische opties, toekomstige strategieën en de uit deze strategieën voorziene resultaten. Deze voorspellingen kunnen algemeen herkend worden aan uitdrukkingen als vooruitzichten, verwachtingen, projecties, geloven, verwachten, anticiperen, streven naar, plannen, voorzien, vermoedelijk, zullen, zouden kunnen of andere gelijkaardige woorden of uitdrukkingen. Hoewel zulke verklaringen gebaseerd zijn op de op dit ogenblik beschikbare informatie, kunnen de eigenlijke resultaten aanzienlijk verschillen van de verwachtingen, afhankelijk van diverse factoren. Deze factoren omvatten, maar zijn niet beperkt tot, wijzigingen in de algemene economische context of in de markten van Delhaize Groep, in het consumentengedrag, in inflatie of wisselkoersen of in wetgeving; concurrentie; ongunstige uitspraken in claims, de onmogelijkheid om tijdig de bouw, renovatie, integratie of conversie van winkels af te ronden en bevoorradings- of kwaliteitsproblemen bij leveranciers. Bijkomende risico's en onzekerheden, waardoor de uiteindelijke resultaten aanzienlijk kunnen verschillen van de resultaten die door deze verklaringen werden voorspeld, worden beschreven in het jaarverslag van Delhaize Groep in het document 20-F voor het jaar eindigend op 31 december 2004 en andere neerleggingen door Delhaize Groep en Delhaize America bij de U.S. Securities and Exchange Commission. Deze risicofactoren zijn in dit document bij referentie opgenomen. Delhaize Groep en Delhaize America nemen geen enkele verbintenis op zich om ontwikkelingen in deze risicofactoren te actualiseren of om publiek welke herziening ook van de verklaringen vervat in dit persbericht aan te kondigen, of om correcties aan te brengen om toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen weer te geven.

Contacten:
Guy Elewaut: + 32 2 412 29 48
Hans Michiels: + 32 2 412 83 30

Persmededelingen

Aandelenkoers
0.00
DELB EUR 55.45
DEG $ 65.24
Wisselkoers
Euro