Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Chardon verdient Wereldbeker finaleplaats in Mechelen

27/12/2005

Mechelen, 27 december 2005.

Ysbrand Chardon (Schipluiden) is vanavond tweede geworden in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Belgische Mechelen en is daarmee zeker van een finaleplaats. De overwinning in Mechelen werd opgeëist door de Zwitserse menner Werner Ulrich. De Hongaar Jozsef Dobrovitz legde beslag op de derde plaats, net voor Koos de Ronde (Hoogvliet), die door een pechfout een plaats in de top drie misliep.

De vele enthousiaste toeschouwers in de Nekkerhal kregen dankzij het mooie parcours van de hand van de Duitse parcoursbouwer Falk Böhnisch prachtige sport te zien.
Chardon had in tegenstelling tot de Wereldbekerwedstrijd in Stockholm de schimmelruin Upper Star thuisgelaten. Zijn plaats in het voorspan werd ingenomen door de allrounder Tomars (v. Modern), zodat de drievoudig Wereldkampioen zijn winnende span van Gothenburg in maart dit jaar weer compleet had. `Tomars had een blessure waardoor ik hem niet eerder in kon zetten. Upper Star was een uitstekende vervanger, maar ik wilde zo'n ervaren paard als Tomars niet thuislaten bij deze tegenstanders in Mechelen.' Tijdens de winning round, waarvoor de beste drie menners uit de eerste omloop zich kwalificeerden, ging Chardon voortvarend van start. Onderweg naar de finish maakte de regerend Nederlands kampioen echter een stuurfout, die hij moest bekopen met vijf strafseconden. `Mijn span liep super en ik was goed onderweg toen ik in een flits bedacht dat ik een kortere route naar de finish wilde rijden. Dit bleek een onmogelijke weg te zijn waardoor ik er een balletje aftikte en wat me uiteindelijk de eerste plaats kostte.'
Werner Ulrich had hierdoor maar liefst negen seconden voorsprong op Chardon en reed daardoor snel, maar op zeker. Met drie seconden speling passeerde de Aken-winnaar de finish en kan hiermee de allereerste Wereldbekeroverwinning op zijn CV bijschrijven. Ulrich is met nog een wedstrijd te gaan eveneens zeker van een startplaats in de finale, die van 13 tot en met 16 april wordt gehouden in Gothenburg (Zweden). De Hongaar Jozsef Dobrovitz had naast zijn twee Lippizaners en een draver ook de KWPN-ruin Sagel (v. Manno) ingespannen en eindigde met deze combinatie op een verdiende derde plaats. Koos de Ronde ging in de eerste omloop uitstekend van start maar ook hij moest een pechballetje incasseren. Ondanks zijn razendsnelle tijd liep hij een plaats in de top drie mis en staat hij daardoor momenteel op de gedeelde vijfde plaats in het tussenklassement. `Het scheelde bijna niks, maar zo is nu eenmaal het spelletje,' vertelt een licht teleurgestelde De Ronde, die inmiddels zijn drie Wereldbekerwedstrijden heeft volbracht. De Duitser Christoph Sandmann kon dit weekend niet in zijn ritme komen en moest genoegen nemen met de vijfde plaats, voor de Belgische wild card rijders Dirk Stael en Achille Snoeys.

Winnaar Werner Ulrich
Dirk Caremans