Gemeente Goes

Persbericht

Jacoba-menu 28 en 29 december

Woensdag 28 en donderdag 29 december wordt het project Op zoek naar Jacoba afgesloten met een speciaal Jacoba-menu in Grieks Specialiteitenrestaurant Rhodos aan de Singelstraat. In voorjaar 2006 zal nog een boekwerkje verschijnen.

Tijdens het diner worden beelden vertoond van de kelder met gewelven onder het restaurant, die sinds de jaren zeventig niet meer toegankelijk is. Voor degenen die de rondleidingen in juni gemist hebben, is dit een kans alsnog een glimp op te vangen van deze ruimte. We spreken nu van een kelder, maar oorspronkelijk lag deze ruimte op straatniveau. De grond rondom is in de loop der eeuwen steeds opgehoogd. Het is dus een hal geweest!
Tevens zijn beelden te zien van wat Op zoek naar Jacoba heeft opgeleverd: welke sporen heeft gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) in Goes nagelaten.

De oorspronkelijke benaming van het kasteel, een eenvoudige woontoren, is Torenburg. Het is vermoedelijk het oudste gebouw van Goes waarvan nog resten bewaard zijn gebleven. Het stamt uit omstreeks 1300. Waarschijnlijk bestond het uit de hal met een toren erboven. Een kasteel met slechts één ruimte was niet ongebruikelijk in die tijd. Overdag deed zo'n ruimte dienst als woon- en ontvangstvertrek, 's avonds werd deze omgebouwd tot slaapvertrek.

Het menu is een (Griekse) interpretatie van een Middeleeuwse maaltijd in deze contreien (zeevruchten, wildzwijn/lam) en wordt aangeboden voor 25 p.p. incl. een halve fles wijn. Er kan ook à la carte gekozen worden. Reserveren: w.van.meegen@goes.nl of telefoon 24 98 78.