Gemeente Breda

Gemeente legt vestiging van smart-, grow- en belshops verder aan banden

Om wildgroei en overlast van smart-, grow-, belshops, internetcafé's en horecabedrijven tegen te gaan, hebben burgemeester en wethouders besloten om de regeling woon- en leefklimaat uit te breiden naar de omgeving van de Boschstraat.

Op basis van deze regeling hebben exploitanten van dit soort zaken voortaan een vergunning van de burgemeester nodig. Dit om aantasting van het woon- en leefklimaat tegen te gaan.

Het woon en leefklimaat in de omgeving van de Boschstraat staat in toenemende mate onder druk. De overlast, mede veroorzaakt door de aanwezigheid van smart-, grow-, head- en belshops, door internetcafé's en horecabedrijven in de Boschstraat, heeft uitstralingseffecten naar de omgeving van deze straat. De overlast heeft vooral te maken met de uitstraling die de bedrijven hebben en met het publiek dat erop afkomt. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten om de Wilhelminasingel (tussen Teteringenstraat en Ignatiusstraat), Korte Boschstraat, Sophiastraat, Mauritsstraat, Nieuwe Boschstraat en Teteringenstraat aan te wijzen als gebieden waarbinnen de woon- en leefklimaatregeling van toepassing is. Op sommige van deze plaatsen zitten al smart-, grow-, bel- of andere shops of horeca, op andere plaatsen wil de gemeente juist vestiging van dit soort bedrijven voorkomen.

Of iemand een vergunning krijgt voor zo'n bedrijf, wordt getoetst aan een aantal vooraf vastgestelde criteria voor het betrokken gebied. Het aantal vestigingen of de afstand tussen twee soortgelijke vestigingen kunnen daarbij een rol spelen. Ook kunnen eisen worden gesteld aan de exploitant zelf. Zo kan er bijvoorbeeld een onderzoek in het kader van de wet Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur (BIBOB) worden uitgevoerd. Op basis van deze wet heeft de gemeente de mogelijkheid om een vergunning te weigeren of in te trekken als het ernstige vermoeden bestaat dat die bestemd is voor criminele personen of gebruikt wordt voor criminele activiteiten.

Breda, 28 december 2005