Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 387

datum: 22 december 2005

Archeologisch Centrum toont op 28 december oude & nieuwe vondsten

Het Archeologisch Centrum is tijdens de kerstvakantie op woensdagmiddag 28 december geopend. Tijdens deze middag is er een speciale plek ingericht voor een aantal vondsten van de meest recente onderzoeken. Met onder andere prehistorische voorwerpen uit Wieken-Vinkenhoef, middeleeuwse vondsten uit Kasteel Stoutenburg, een voorraadpot uit Achter de Arnhemse Poortwal en enkele nieuwe vondsten van opgravingen op het Meursingterrein.

Iedere woensdagmiddag heeft het Archeologisch Centrum 'open middag' waarbij iedereen die meer wil weten over eigen vondsten, archeologische opgravingen in en om Amersfoort, of andere archeologische zaken kan langskomen. Ook tijdens de kerstvakantie, op woensdagmiddag 28 december, is het Archeologisch Centrum geopend van 14.00 tot 16.30 uur. Voor deze woensdag tussen kerst en oud & nieuw heeft het centrum iets speciaals in petto: oude & nieuwe vondsten.

Oude & nieuwe vondsten

Omdat er altijd veel vraag is naar de meest actuele vondsten, is er voor deze woensdagmiddag een speciale plek ingericht voor vondsten die bij de meest recente en lopende onderzoeken zijn gedaan of waarover onlangs is gepubliceerd. Te zien zijn onder andere prehistorische vondsten uit Wieken-Vinkenhoef, de middeleeuwse voorwerpen (waaronder een kruisboogpijl) uit het Kasteel Stoutenburg en de enorme - net gerestaureerde - voorraadpot uit Achter de Arnhemse Poortwal. Ook is er de Romeinse schaal vol crematieresten, die lange tijd op tournee is geweest door Nederland en net weer terug is in het Archeologisch Centrum. Verder zijn er enkele kersverse vondsten van het Meursingterrein te zien en de vuurstolp, waarover is geschreven in het Flehite Jaarboek 2005.

In 2006 gaat het centrum door met de open woensdagmiddagen. De werkruimte en de expositieruimte van het Archeologisch Centrum aan Langegracht 11 zijn iedere woensdagmiddag tussen 14:00 en 16:30 geopend. Ook 'Goed uit de verf' krijgt in 2006 een vervolg. Daarbij laat het centrum maandelijks een andere vondst zien in combinatie met een schilderij waarop het voorwerp voorkomt. Op 28 december is hiervan alvast een mooi voorbeeld te zien: een aantal archeologische voorwerpen met daarbij het schilderij 'Boeren in een herberg' van Van Ostade, waarop de voorwerpen staan afgebeeld. Meer informatie over de activiteiten van het Archeologisch Centrum is te vinden op www.amersfoort.nl/archeologie.

Informatie: Christianne van den Broek, afdeling communicatie sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, telefoon (033) 469 48 66, e-mail cc.vandenbroek@amersfoort.nl, of Maarten van Dijk, Archeologisch Centrum, telefoon (033) 463 77 97, e-mail mha.vandijk@amersfoort.nl.


---- --