Ingezonden persbericht


Persbericht - 28 december 2005

Rijkman Groenink Nederlander van het Jaar

AMSTERDAM, 28 december 2005 - De redactie van het weekblad Elsevier heeft Rijkman Groenink (56) gekozen tot Nederlander van het Jaar 2005. De bestuursvoorzitter van ABN AMRO is onderscheiden vanwege de overname van de Italiaanse bank Antonveneta. Met het openbreken van de gesloten Italiaanse bankwereld toont "lefgozer" Groenink een ondernemingsgeest die doet denken "aan het Nederland van de Verenigde Oost-Indische Compagnie: een gewaagd initiatief gepaard aan de durf om onbegaande paden te betreden".

Groeninks actie dreunt in Italië nog na: de topman van de rivaliserende Banca Popolare Italia, Gianpiero Fiorani, werd in december gearresteerd. En Antonio Fazio, de voor het leven benoemde president van de centrale bank, zag zich gedwongen af te treden en moet eveneens voor justitiële vervolging vrezen.

Italië was tot afgelopen jaar voor buitenlandse banken verboden jachtgrond. Het zakelijke en politieke establishment was er veel aan gelegen het eigen terrein fel te verdedigen, ook tegen banken uit andere landen van de Europese Unie. In maart 2005 maakte Groenink persoonlijk de keuze om het gevecht om Antonveneta vol aan te gaan.

De redactie van Elsevier laat zich bij haar keuze van de Nederlander van het Jaar leiden door de vraag wie de gebeurtenissen van het betreffende jaar diepgaand heeft beïnvloed, in positieve of negatieve zin. In 2004 werd Ayaan Hirsi Ali Nederlander van het Jaar.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.