Dienstenbond CNV

Degelijk onderhandelingsresultaat PGGM
28-12-2005

Op de valreep van 2005 hebben wij met uw werkgever een onderhandelings- resultaat afgesproken dat wat ons betreft degelijk' genoemd kan worden. In ieder geval is bereikt dat het resultaat de salarisontwikkeling in de financiële dienstverlening volgt en op sommige punten is het resultaat zelfs beter. Hieronder lichten wij het resultaat nader toe en leggen het ter stemming voor.

Het proces tot nu toe
In het voorjaar van 2005 zijn wij begonnen met de CAO onderhandelingen voor 2005. Deze onderhandelingen zijn doorkruist met de strubbelingen over de uitleg van het SBK. In de zomer is besloten om eveneens over de CAO voor 2006 te onderhandelen. De onderhandelingen werden door drie complexe dossiers bemoeilijkt, te weten: VPL, WAO/WIA. Delen van deze dossiers werden eerst in het najaar duidelijk. Het laatste stukje venijn zat in de staart (eind november 2005) toen bleek dat PGGM niet bereid was om in de CAO de lijn van de financiële dienstverlening te volgen. Na de ledenbijeenkomst op 8 december 2005 is het PGGM echter duidelijk geworden dat dit niet door onze leden werd genomen. Op het randje van december 2005 is het uiteindelijk gelukt om tot een resultaat te komen. We kunnen het met gerust hart een gedegen resultaat noemen, dat de vergelijking met de CAOs in de financiële dienstverlening kan doorstaan. Om deze reden adviseren wij u dan ook om met het resultaat in te stemmen.

Het resultaat
Hieronder geven wij een overzicht van de belangrijkste punten van het resultaat.

Het totale resultaat bevat 21 afspraken en treft u hier aan

Wij adviseren u om goed kennis te nemen van de afspraken en de informatiebijeenkomst (zie hieronder) te bezoeken alvorens u tot stemming overgaat.

looptijd:
De CAO heeft een looptijd van 2 jaar (van 1 januari 2005 tot 31 december 2006)
Salarisverhoging:

* per 1 juni 2005 is er een salarisverhoging van 1,25%;
* over 2005 komt er een eenmalige extra eindejaarsuitkering van 0,25%;

* per 1 januari 2006 komt er een structureel bedrag van 2% beschikbaar, waarvan 1% wordt aangemerkt als een werkgeversbijdrage voor de levensloopregeling. Omdat u niet verplicht bent om dit bedrag in de levensloopregeling te storten kunt u deze afspraak evengoed beschouwen als een salarisverhoging van 2%. Met PGGM is besproken dat de bijdrage ook materieel hetzelfde is als een salarisverhoging;

De salarisverhoging is hiermee conform de ontwikkelingen in de financiële dienstverlening en in vergelijking met enkele financiële dienstverleners zelfs daarboven. Wij hebben de stellige overtuiging dat hiermee ook het maximale is bereikt.

Ziektekosten
Door de invoering van het nieuwe zorgstelsel moeten er ook aanpassingen in de CAO van PGGM komen. Immers, de afspraken die betrekking hebben op de Ziekenfondswet en de particulier verzekerden hebben vanaf 1 januari 2006 geen zin meer. Wij hebben in de onderhandelingen gezocht naar een inkomensneutrale oplossing voor onze leden. Het bleek echter niet mogelijk om een collectieve afspraak te maken omdat het inkomensplaatje van elke medewerker er volgend jaar anders uit komt te zien. Er is een categorie die er op achteruit gaat, maar er is evengoed een categorie die er op vooruit gaat. PGGM is volgend jaar als werkgever meer geld kwijt aan de ziektekosten dan op dit moment, er is dan ook geen vrijvallend budget voor andere oplossingen. Omdat volledige reparatie op individuele basis niet mogelijk bleek is er een generieke oplossing uitonderhandeld:


- Vanaf 1 januari 2006 vergoedt PGGM 60% van de aanvullende collectieve ziektekostenverzekering;

Gezien de andere CAOs in de financiële dienstverlening is dit een goede afspraak. In de meeste CAOs is er een eenmalige en/of lagere tegemoetkoming afgesproken.

PGGM heeft sterk ingezet op het schrappen van de zogenaamde 5% regeling (zie hiervoor artikel 8.5 lid 4 t/m 7 van de huidige CAO). Dit artikel was door partijen indertijd overeengekomen om schrijnende gevallen een tegemoetkoming in de ziektekosten te kunnen geven. In de loop der jaren zijn echter de totale kosten voor ziektekosten voor iedere Nederlander gestegen. De bedoeling van de regeling kwam hiermee onder druk te staan. Omdat PGGM niet meer bereid was een CAO met een dergelijke regeling af te spreken geen CAO bij handhaving van dit artikel- is er naar een andere oplossing gezocht:


- Er is een door CAO partijen beheerd fonds opgericht waaruit jaarlijks EURO 15.000 aan vergoeding kan worden toegekend voor bijzondere ziektekosten die niet door een ziektekostenverzekering worden gedekt. Voorwaarde is wel dat de situatie van de individuele medewerker als schrijnend kan worden betiteld;

Arbeidsongeschiktheid
Door de afschaffing van de WAO en de invoering van de WIA moesten er in de nieuwe CAO afspraken worden gemaakt voor het inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Zij zijn als volgt:

* in het 1e ziektejaar wordt 100% van het laatst verdiende loon doorbetaald;

* in het 2e ziektejaar wordt als niet wordt gewerkt en er geen reïntegratie-inspanning plaatsvindt 70% van het laatst verdiende loon doorbetaald. Indien wordt gewerkt of gereïntegreerd: 30% aanvulling tot 100% van het laatst verdiende loon. Werknemers die voor een IVA uitkering in aanmerking zullen komen krijgen 100% van het laatst verdiende loon.

* Arbeidsongeschiktheid minder dan 35 %: 100% loon over gewerkte uren plus 70% van het verschil tussen het salaris dat werd verdiend vóór ziekte en het salaris dat verdiend wordt met werkhervatting, gedurende 18 maanden. Gedurende 18 maanden geldt ook een resultaatverplichting tot herplaatsing voor PGGM (intern of extern);

* Arbeidsongeschiktheid meer dan 35 % maar minder dan 80 % en meer dan 80 %: aanvulling tot 70 % laatstverdiende loon over gedeelte arbeidsongeschiktheid, dit loopt via
arbeidsongeschiktheidspensioen PGGM conform pensioenregeling;

Wij zullen de cao afspraken nader toelichten op vrijdag 13 januari 2006 om 13.30 uur in de Kroostzaal. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

U kunt uw stem per e-mail tot 18 januari 2006 terugsturen. Wij adviseren u met dit resultaat in te stemmen.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl