Betere sportprestaties met real-life neurofeedback

The brain resource company b.v

27/12/2005 - Golfspelers zijn met behulp van neurofeedback in staat gemiddeld 10 procent meer goede puts te slaan. Individueel was dat zelfs 20 procent. Dat heeft BraInquiry in Nijmegen wetenschappelijk vastgesteld tijdens een neurofeedbackstudie met golfers tíjdens het putten.

Met neurofeedback traint de sporter zichzelf om in de juiste mentale staat te komen tijdens cruciale momenten in zijn loopbaan. Denk maar aan de zenuwslopende penaltys tijdens het WK Voetbal. Drs. Martijn Arns van BraInquiry voerde een neurofeedbackstudie uit met golfspelers tíjdens het putten. Hij stelde vast dat iedere golfspeler herkenbare hersenactiviteiten had bij elke goed geslagen put. Deze activiteit bleek per persoon een individueel patroon te vertonen. Bovendien week dit patroon duidelijk af van slechte puts. Op basis van deze gegevens kreeg iedere golfer een individueel neurofeedback trainingsprogramma om tijdens het putten de ideale hersenactiviteiten zelf te kunnen oproepen. De resultaten waren opzienbarend: gemiddeld sloegen ze 10 procent meer goede puts. Individueel was dat zelfs 20 procent.

Betaalbaar
Dit is de eerste keer dat neurofeedback in een real-life situatie is toegepast: Real-life Neurofeedback. Voordeel van deze aanpak is een hogere effectiviteit ten opzichte van de traditionele neurofeedback. Al na drie sessies was het effect aantoonbaar, terwijl bij traditionele neurofeedback vaak vijftien tot twintig sessies nodig zijn. Bovendien zal neurofeedback hierdoor meer betaalbaar worden en daarmee toegankelijk voor een breed publiek.
BraInquiry is van plan deze veelbelovende nieuwe aanpak verder te onderzoeken en uit te bouwen naar sporten waar sprake is van een statisch concentratiemoment. De mogelijkheden zijn oneindig: penaltys bij voetbal, hockey, basketbal, serveren bij volleybal, tennis, badminton, individuele acties bij darts, biljarten, schieten, bowling, roeien etc.

Wat is neurofeedback?
Neurofeedback is een leerproces waarbij hersenactiviteit wordt beloond en teruggekoppeld om een gewenste hersenactiviteit te krijgen. Het is te vergelijken met een symfonieorkest. Voor elke prestatie moet uw brein een muziekstuk spelen om die taak optimaal uit te voeren. Via feedback met beeld of geluid wordt u beloond voor de hersenactiviteit die zorgt voor een prachtige uitvoering van het juiste muziekstuk: u traint uzelf voor optimaal leren en presteren. Deze behandelmethode is begin jaren 60 in de Verenigde Staten ontdekt. Sindsdien is het een veilige trainingsvorm zonder bijwerkingen gebleken. Niet alleen in sport en managementtaken is deze methode succesvol, ook bij klachten als ADHD, epilepsie, slaapstoornissen en migraine hebben wetenschappelijke rapporten de werkzaamheid van neurofeedback aangetoond.

U kunt het voorlopige wetenschappelijke rapport hier downloaden: www.brainquiry.nl/ onder golf - wetenschappelijk

-------------------------------------
Contact
Drs. Martijn Arns, BraInquiry B.V. R&D
Toernooiveld 100, 6525 EC Nijmegen
TEL: 024 3528878 / GSM: 06 48177919 / FAX: 0842206116
E-mail: marns@brainquiry.nl

Martijn Arns is biologisch psycholoog en specialist in hersenfunctieonderzoek en neurofeedback.
Voor trainingen en informatie kunt u kunt contact opnemen met het Brainquiry Expert Center op de website www.brainquiry.nl of vraag onze redactie.