Ingezonden persbericht


Sector blij met afschaffing toeristenbelasting

Gemeenten volgen elkaar in snel tempo op

Woerden, 28 december 2005 - Na Almere, Amersfoort, Rotterdam en Rhenen, heeft nu ook gemeente Deventer besloten per 1 januari 2006 de toeristenbelasting af te schaffen. Ook Den Haag lijkt in een vergevorderd stadium tot afschaffing. Koninklijk Horeca Nederland pleit al langere tijd voor afschaffing van de toeristenbelasting, omdat de opbrengst vaak niet ten goede komt aan de sector. De brancheorganisatie is dan ook blij met deze ontwikkeling. "Gemeenten volgen elkaar in snel tempo op", aldus Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland. "Men heeft eindelijk het licht gezien".

"Door de sterk uiteenlopende tarieven van de toeristenbelasting wordt oneerlijke concurrentie tussen logiesverstrekkende bedrijven in naburige gemeenten in de hand gewerkt. Het is absurd dat ondernemers door gemeenten gebruikt worden om belastinggelden te innen", vindt Jeu Claes. "Met de opbrengst worden feitelijk gaten in de begroting gedicht, want de toeristenbelasting komt namelijk vaak helemaal niet ten goede aan de sector. De gemeentelijke heffing vloeit vooral naar de post algemene middelen. Dat inmiddels al zes gemeenten de toeristenbelasting afschaffen, is echt een enorme stap vooruit", aldus Claes.

Sinds begin jaren '70 heffen gemeenten toeristenbelasting over overnachtingen in hotels, pensions, jeugdherbergen en campings. Het Platform Toerisme en Recreatie (waarvan Koninklijk Horeca Nederland deel uitmaakt) ergert zich er al sinds jaar en dag aan. Aan de toeristenbelasting kleven nog meer bezwaren. Deze wordt bijvoorbeeld alleen geheven over overnachtingen bij onder meer logiesverstrekkende bedrijven, zoals hotels, pensions, jeugdherbergen en campings. Andere bedrijven die direct of indirect profijt hebben van toeristen en recreanten blijven volledig buiten schot. Daarnaast worden zakenreizigers als toerist beschouwd, terwijl die geen toeristisch of recreatief doel hebben. Dit is slecht voor de concurrentiepositie van de hotellerie op de zakelijke markt in vergelijking tot andere landen. "Reden temeer om het goede voorbeeld van de zes vooruitstrevende gemeenten te volgen en ook elders de toeristenbelasting af te schaffen", volgens Claes.


---

|Noot voor de redactie -