Politie Twente

Persberichten Politie Twente 28 december 2005

Vals geld

Twee vrouwen aangehouden na betalen met valse biljetten van 50 euro

Enschede

Op dinsdag 27 december wordt om 19.00 uur een melding gedaan van betalen met vals geld in de binnenstad van Enschede. Twee vrouwen hadden afgerekend met een biljet van 50 euro, welke na controle vals bleek. Terwijl de melder met de politie telefoneert ziet hij de twee vrouwen bij een horecagelegenheid aan de Stadsgravenstraat binnen gaan. Daar treft de inmiddels gearriveerde politie de twee vrouwen aan. Het door hen uitgegeven biljet blijkt duidelijk een vervalsing. In de horecagelegenheid blijken zij al te hebben betaald. Als de politie de uitbater naar het betreffende betaalmiddel vraagt, blijkt dit eveneens een vals biljet van 50 euro. De politie houdt beide verdachten, een 30 en een 49 jarige Enschedese, aan. Op weg naar het politiebureau ziet een van de verdachten kans een vals biljet tussen de bekleding te frommelen. Hiermee komt het aantal in beslag genomen valse bankbiljetten van 50 euro op drie. Het betreffen biljetten waarop geen watermerk is te zien en waarvan het zilverkleurige echtheidsmerk ontbreekt. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld en voor nader verhoor opgesloten. (05-163721)

Rijden onder invloed

Automobilist moet rijbewijs inleveren en is ondanks rijontzegging hardleers

Enschede

Op woensdag 28 december controleert de politie om 02.00 uur op de Boddenkampsingel in Enschede een auto. Bij de 47 jarige automobilist uit Winterswijk wordt alcoholgebruik geconstateerd. De politie houdt daarop de verdachte aan. De ademanalyse aan het bureau geeft een uitslag van 2,0 promille. Het rijbewijs van de verdachte wordt ingenomen. Nadat de verdachte met een dagvaarding het politiebureau om 04.00 uur verlaat, stapt hij ondanks zijn rijontzegging in zijn auto en rijdt hierin weg. De politie houdt de verdachte opnieuw aan en neemt zijn auto daarop in beslag. Rond 05.00 uur mag de verdachte het bureau weer verlaten. Ondanks oplettende politiemensen ziet de verdachte kans de politieagenten te misleiden en in zijn auto te stappen. Als de agenten het remlicht zien oplichten, ontdekken zij de verdachte en houden hem voor de derde keer die nacht aan. Hierna wordt de verdachte opgesloten. (05-163814/163822/163826)

Vuurwerkcontroles

Politie controleert in grensgebied op vuurwerktransporten vanuit Duitsland

Midden- en Noordoost-Twente

De politie heeft op dinsdag 27 december bij diverse controles in het grensgebied van noordoost Twente vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Tegen de genoemde verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Op de Laagsestraat in Oude Ootmarsum zijn bij een 22 jarige man uit Neuenhaus in zijn auto 100 strijkers aangetroffen.

Op de Uelserdijk in Oud Ootmarsum treft de politie in de auto van een 19 jarige man uit Ruurlo de politie 20 dozen met daarin totaal 700 strijkers, een vuurwerkpistool en bijbehorende munitie, waarvan 200 platzpatronen, 100 lichtpatronen en 100 knalpatronen. Bij een inzittende van deze auto, een 15 jarige jongen uit Ruurlo treft de politie nog eens 500 strijkers, 800 voetzoekers en 100 knalpatronen aan.(05-163486/163501)

Op de Bouwmansweg in Hezingen treft de politie in de fietstassen van twee 14 jarige jongens uit Borne en Hengelo 100 knappatronen en 100 strijkers aan. De 100 knalpatronen bleken eigendom van hun 15 jarige vriend uit Hengelo, die over de Laagsestraat de grens over was gefietst om op die manier de politie te misleiden. De Hengeloër werd daar wel gecontroleerd, maar had een lege rugzak. Alle drie jongens kregen een proces-verbaal. (05-163650/163670/163699)

Bij een controle op twee adressen aan de Veenstraat in Westerhaar-Vriezenveense Wijk treft de politie een partij vuurwerk aan. Het betreft legaal vuurwerk; in totaal 59 kilo en bestaande uit knal- en siervuurwerk. Beide partijen worden in beslag genomen. Tegen een 38 jarige man uit Westerhaar- Vriezenveense Wijk wordt proces-verbaal opgemaakt. (05-163403)

Brand in woning

Woning is volledig uitgebrand

Geesteren

Dinsdagavond 27 december wordt omstreeks 19.50 uur een woningbrand gemeld aan de Breemhaarsweg in Geesteren. Eigenaar van de woning is een 47 jarige man. De bewoners zijn niet thuis als die avond brand uitbreekt. De brandweer blust de brand maar kan niet voorkomen dat de woning geheel uitbrand. Omstreeks 21.00 uur wordt het sein brand meester gegeven. De bewoners worden die nacht bij buren ondergebracht. De oorzaak van de brand is niet bekend. (05-163771)

Vrouw gewond bij brand in woning

Vrouw krijgt veel rook binnen bij brand in woning en wordt voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht

Oldenzaal

Dinsdagmiddag 27 december ontstaat omstreeks 16.00 uur brand in een bovenwoning aan de Bisschopstraat in Oldenzaal. Door nog onbekende oorzaak ontstaat brand in een (kunst)kerstboom. De boom valt op het bankstel, die daarop vlam vat. De 30-jarige bewoonster vlucht met haar kinderen naar buiten. Op dat moment probeert haar nicht, die bij haar op bezoek is, de brand te blussen. Inmiddels is de politie gearriveerd. De agenten blussen de brand totdat de brandweer arriveert en het blussen overneemt. De brand is snel onder controle. De brandschade is beperkt, wel is er sprake van rook- en roetschade. De nicht van de bewoonster, een 32 jarige Oldenzaalse, heeft veel rook ingeademd en wordt voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De bewoonster en haar kinderen worden ter plaatste door het ambulancepersoneel onderzocht en hoeven niet mee naar het ziekenhuis. (05-163686)

Autokraker weet te ontkomen

Eigenaar van de auto betrapt een man in zijn auto, rent hem achterna en pakt zijn tas

Hengelo

Dinsdagmiddag 27 december komt een 30 jarige Enschedeër omstreeks 14.40 uur bij zijn auto terug, die hij geparkeerd heeft staan in de garage Thiemsbrug aan de Wemenstraat in Hengelo. Hij ziet op dat moment dat een man uit zijn auto stapt en wegloopt. De 30 jarige bedenkt zich geen moment en gaat achter de man aan. Hij ziet kans de man in zijn kraag te grijpen, waarna beiden komen te vallen en de dader een tas laat vallen. De 30 jarige pakt vervolgens de tas van de dader op. De dader zegt zijn tas terug te willen hebben en bedreigt de 30 jarige man met een mes. De 30 jarige geeft de tas niet terug. Op dat moment komen er mensen aanlopen en vragen wat er aan de hand is, waarna de dader wegrent. In de tas blijken diverse spullen te zitten waaronder gereedschap en de autoradio/cd-speler, die uit de auto van de 30-jarige is weggenomen. De 30 jarige man heeft inmiddels aangifte gedaan.

Het signalement van de dader is als volgt: Een blanke man tussen de 20 en 30 jaar, 1.70 à 1.80 meter lang en met een normaal postuur. Hij droeg een driekwart lichtkleurige jas met een bontkraag, een lichtkleurige broek en zwarte sportschoenen.

De politie stelt een onderzoek in en komt graag in contact met getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via het nummer 0900-8844. (05-163626)

Wees voorzichtig met vuurwerk!

Politie wijst mensen nogmaals op de regels die gelden ten aanzien van het kopen en afsteken van vuurwerk èn geeft tips voor het veilig omgaan met vuurwerk

Twente

Over een paar dagen gaan we met z'n allen het oude jaar weer "uitluiden". Belangrijk is dat dit veilig gebeurt en daarom geeft de politie hierbij nog een keer de tips voor het veilig omgaan met vuurwerk:

Tips

. Gooi nooit vuurwerk naar mensen of dieren . Bewaar vuurwerk altijd op een droge, koele plek, bijvoorbeeld in een blikken trommel . Lees de Nederlandse gebruiksaanwijzing goed door en doe wat er staat . Vuurwerk steek je aan met een aansteeklont . Stop vuurwerk nooit in je zak . Draag veilige kleding (liefst katoen) zonder capuchon . Zet vuurpijlen in een met zand verzwaarde fles voor je ze aansteekt. Dan vallen ze niet om . Afstand houden; zes meter is safe . Vuurwerk dat weigert of vuurwerk van vorig jaar, nooit aansteken. Het kan direct ontploffen. Maak het nat en gooi het weg . Toch een brandwond? Houd de wond dan minstens 10 minuten koel onder koud stromend water. Richt de straal niet recht op de wond, maar laat het water er van bovenaf overheen lopen . Ruim vuurwerkresten meteen op. Veel ongelukken met kinderen gebeuren bij het afsteken van "weigeraars".

Helaas heeft de politie de laatste weken geconstateerd dat er jongeren zijn die het niet kunnen laten te wachten tot de laatste dag van het jaar. Tot nu toe zijn hiervoor 23 jongeren doorverwezen naar Halt.

Ook zijn door de politie veel vuurwerkpistolen en knalpatronen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. Tegen de desbetreffende personen is proces-verbaal opgemaakt. Hieronder zaten acht minderjarigen. Deze worden niet naar Halt doorverwezen maar krijgen proces-verbaal omdat het hier gaat om een misdrijf, dat valt onder de Wet Wapens en Munitie.

Hieronder volgen nogmaals de regels die gelden voor het kopen en afsteken van vuurwerk:

Regels

. Als je 16 jaar of ouder bent, mag je zelfstandig vuurwerk kopen . Vuurwerk kopen mag dit jaar alleen op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december . Vuurwerk afsteken mag vanaf 31 december om 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur . Bezit van illegaal vuurwerk (hieronder vallen ook strijkers) is strafbaar

Let op:
Vuurwerk moet voorzien zijn van een Nederlands opschrift en gebruiksaanwijzing en de vermelding "bestemd voor particulier gebruik".

Ageeth Doldersum en Monique Oude Wolbers: 053-4555588