Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
141 Vragen van de heer Y. Aydemir en mevrouw drs. A.C. den Besten
(ingekomen 27 december 2005)

In de uitzending van RTV-Utrecht van afgelopen donderdag 22 december hebben wij vernomen dat de subsidie van het Marokkaanse vaderproject in Kanaleneiland vanaf 2006 stopt. Dit bericht heeft ons enorm verbaasd, want dankzij de inzet van de Marokkaanse vaders is de rust in Kanaleneiland enigszins teruggekeerd. De PvdA-fractie is ervan overtuigd dat als de gemeente de ondersteuning aan het Marokkaanse vaderproject de subsidie en ondersteuning echt stopt, dat vervolgens vandalisme en criminaliteit in Kanaleneiland weer zal stijgen. Dit is niet wat wij willen. Iets stopzetten dat succesvol is, is een strategie die de PvdA-fractie sowieso niet begrijpt.

De Marokkaanse vaders hebben hun sporen verdiend in deze wijk; door de actieve benaderingswijze en goede aansluiting met de jeugd hebben de Marokkaanse vaders in Kanaleneiland goed werk verricht. Er is veel contact over en weer, wederzijds respect en groepen jongeren zijn bekend. Door het stopzetten van de ondersteuning verdwijnt dit alles. Hiermee lijkt het alsof alles wat goed loopt direct gestraft wordt door de geldkraan dicht te draaien. Dit is niet alleen een slecht signaal richting de goedlopende projecten in de Stad maar ook een vorm van kapitaalvernietiging en demotivering van waardevolle vrijwilligers waar de PvdA niet achter staat.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Is het College het met de PvdA-fractie eens dat de Marokkaanse vaders buitengewoon nuttig werk doen in Kanaleneiland (en elders in de stad)?
2. Is het waar dat het College de huidige ondersteuning aan het Marokkaanse vaderproject stopzet?
3. Zo ja, hoe schat het College de gevolgen in van het stopzetten van de subsidie van het Marokkaanse vadersproject?
4. Op welke manier denkt het College de problematiek m.n. onder de Marokkaanse jongeren in Kanaleneiland dan tegen te gaan?
5. Is het College bereid om de ondersteuning van de Marokkaanse vaderproject in Kanaleneiland en in de overige wijken voort te zetten? Zo ja, op welke manier?
6. Is het college met de PvdA eens dat we goedlopende projecten in de stad niet direct moeten afstraffen door ze geen ondersteuning meer te geven?


---- --