Voedsel en Waren Autoriteit

Voedselinfecties niet onderschatten

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt jaarlijks levensmiddelen op de aanwezigheid van bacteriën die schadelijk zijn voor de gezondheid. De terughaalactie van camembert in de week voor kerst en uitbraken van Salmonella en Escherichia coli in oktober dit jaar, geven aan dat besmette levensmiddelen nog steeds een risico vormen voor de gezondheid. Tussen 300.000 en 750.000 mensen lopen jaarlijks een voedselinfectie op.

De VWA controleert bedrijven, onderzoekt levensmiddelen, speurt naar de bronnen van infectie, begeleidt terughaalacties en wijst consumenten op risico's.

De consument kan een forse bijdrage leveren aan het voorkómen van voedselinfecties door voedsel goed gekoeld te bewaren, hygiënisch te bereiden en producten zoals vlees en eieren goed te verhitten.

Meer informatie:
Rapport Pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen, 2004 Rapport Survey pathogenen en bacteriële resistentie in rauw vlees, 2004 Rapport Survey gefermenteerde worst, 2004 Rapport Bacteriologische veiligheid van kazen van rauwe melk, 2004

Zie ook:
Documenten en links in het dossier Voedselinfecties en zoönosen

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Annette Kraft van Ermel (070) 448 40 74 of annette.kraftvanermel@vwa.nl

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488.