Ingezonden persbericht


Minister Karla Peijs: geen eiersnijders langs rijkswegen!

MOTORRIJDERS ACTIE GROEP - Belangenvereniging voor motorrijders

In een interview met de belangenvereniging voor motorrijders MAG (Motorrijders Actie Groep), heeft minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat aangegeven de Tweede Kamer te volgen in de wens om geen cable-barriers te plaatsen.

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 13 december 2005 een motie van Tweede-Kamerlid Max Hermans aangenomen, waarin de regering wordt opgeroepen de plaatsing van cable-barriers te verbieden, tussen paaltjes gespannen staalkabels die moeten dienen als vangrail. Minister Peijs: "Wij waren een beetje verbaasd over die motie, want we hebben maar één cable-barrier in Nederland, alleen ergens in Groningen, en verder is er geen enkel plan om er ergens een te plaatsen. Ik heb de heer Hermans beloofd de decentrale overheden, via het Nationaal Mobiliteitsberaad, er toe te bewegen ze ook niet aan te schaffen. Wij zullen zeggen: geen eiersnijders! Voor rijkswegen geldt: ze zijn er niet en ze komen er niet."

Tijdens een overleg met de Tweede-Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat op woensdag 26 oktober 2005 heeft de minister de toezegging gedaan om samen met de MAG in kaart te brengen op welke punten langs de Nederlandse wegen moet worden begonnen met het motorvriendelijker maken van vangrails. Minister Peijs: "We gaan met de MAG kijken in welke bochten die vangrail het gevaarlijkst is, want niemand weet beter wat slecht is voor motorrijders dan jullie, en we gaan dat gericht aanpakken. Als er heel veel bochten zijn waar de vangrail moet worden aangepast, dan kan dat niet allemaal in een keer, maar dan moeten we dat over langere tijd uitzetten." De eerste gesprekken tussen het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de MAG hebben inmiddels plaatsgevonden.

Minister Peijs gaf in het interview met de MAG te kennen dat ook de verkeersveiligheid van motorrijders haar aan het hart gaat: "We doen er alles aan om de verkeersveiligheid te verbeteren en dan zie ik jullie blad ook als een spreekbuis om een beroep te doen op de motorrijders. Ik vraag aan de motorrijders: gedraag je nou als een gewone verkeersdeelnemer, hou je aan de snelheid en pas ook een beetje op jezelf. Een daling van tien procent in het aantal motordoden is nog niet genoeg; het moet nog meer dalen."

##################