Ingezonden persbericht


Persbericht

-- 28 december 2005 --

"Regio Zeeland zet belangrijke stap in voorbereiding vogelgriep en grieppandemie"

Middelburg. In de regio Zeeland hebben overheidspartners en medische ketenpartners en belangrijke eerste stap gezet in de voorbereiding op vogelgriep en een grieppandemie. Huisartsen en ziekenhuizen, gemeenten en regionale hulpdiensten hebben in een convenant afspraken gemaakt over de te volgen procedure als zich in de eerste helft van 2006 een influenzascenario aandient. Daarmee voldoet de regio aan een belangrijke eis van de Inspectie gezondheidszorg (IGZ). Die had in november nog de voorbereiding van Zeeland op dergelijke scenario's onvoldoende genoemd. Het convenant is de eerste van twee stappen die Zeeland zal zetten om zich beter op influenzascenario's voor te bereiden. Eind mei 2006 dient het hele versterkingstraject afgerond te zijn.

In 2005 heeft de Inspectie Gezondheidszorg een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de voorbereiding van GHOR-regio's op de bestrijding van een crisis door vogelgriep of een grieppandemie. Zeeland eindigde in dit onderzoek op de vijfde plaats van onder op een waarderingsniveau dat vergelijkbaar is met drie Brabantse regio's, Haaglanden en Noord en Midden Limburg. De inspectie heeft dit als onvoldoende gekwalificeerd en tevens haar zorg geuit over de mogelijkheden tot verbetering in de nabije toekomst. Tijdens vergaderingen op 17 november en 12 december heeft het GHOR-bestuur ingestemd met een stevig versterkingstraject. Het GGD-bestuur heeft op 23 december de inhoudelijke en financiële besluiten van het GHOR-bestuur bekrachtigd.

Het influenzatraject sluit goed aan op het versterkingstraject voor Spoedeisende Medische Hulpverlening dat de afgelopen 2 jaar in Zeeland is gevolgd. Een groot deel van de partners in het SMH-project is ook aan elkaar verbonden in het influenzatraject, waardoor continuïteit kan worden geborgd. De goede samenwerking en de resultaten van het SMH-project hebben een voortvarende start van het influenzatraject mogelijk gemaakt.

De eerste stap in het versterkingstraject op influenzascenario's bestaat uit het maken van afspraken over het optreden bij een dreigend scenario voor vogelgriep of een grieppandemie. Deze afspraken zijn vastgelegd in een convenant. In het convenant hebben de Zeeuwse huisartsen en ziekenhuizen, de GGD, de GHOR en de Regionale Ambulance-voorziening Zeeland en de Zeeuwse gemeenten vertegenwoordigd in de Veilig-heidsregio Zeeland en de Regionale Brandweer Zeeland zich aan elkaar verbonden.

Naast het convenant heeft het GHOR-bestuur op 12 december ook ingestemd met de uitgangspunten voor instelling van een regionaal actiecentrum GHOR. Daarmee is regionale coördinatie over patiëntenstromen en snelle besluitvorming geborgd. Voorts is een zodanige basis-planstructuur gekozen dat, bij afronding van het influenzaproject in mei 2006, de planvoorbereiding voor alle infectieziekten zal zijn verbeterd. Daarmee voldoet het GHOR-bestuur aan een belangrijk verzoek van het GGD-bestuur om de in te zetten extra financiën maximaal effect te laten hebben.

Het convenant is nu door alle betrokken partners ondertekend. Op vrijdag 30 december zullen mevrouw Van Dok als voorzitter van het GHOR-bestuur en de heer Captijn als directeur van de Veiligheidsregio Zeeland (in oprichting) de laatste handtekeningen zetten. Voor het zetten van deze handtekeningen en het beantwoorden van vragen zal een korte persbijeenkomst worden belegd.


---

Voor nadere informatie kan gesproken worden met dhr. Ricks Meppelder, projectleider VVIZ. Hij is bereikbaar via het secretariaat van de GHOR aan de Segeersingel in Middelburg.

Telefoon: 0118 - 421 190 (tussen 09.00 en 16.00 uur)

Fax: 0118 - 421 191 Mail: ton.deklerk@ggdzeeland.nl

Ook contacten met het GHOR-bestuur lopen via het GHOR-secretariaat.

Persbijeenkomst

Datum / tijd: vrijdag 3 december 2005 / 10.00 uur

Locatie: B&W-kamer gemeentehuis (Paul Krugerstrat 1, Vlissingen);

Aanwezig: Anneke van Dok van Weele, voorzitter GHOR-bestuur

Frans Captijn, directeur Veiligheidsregio Zeeland (in oprichting)

Ricks Meppelder, projectleider Versterking Voorbereiding Influenza Zeeland (VVIZ)


---- --