GroenLinks Heerlen

Ten Esschen - Heerlen, 28 december 2005

Persbericht

B&W: minima krijgen geen compensatie gestegen energiekosten

Het Kabinet heeft onlangs aan de gemeente Heerlen E 280.000 toegezegd om door te sluizen naar de minima / uitkeringsgerechtigden ter compensatie van de sterk gestegen energiekosten. Onlangs maakte het college echter bekend dat ze de gemeenteraad zullen voorstellen voor om met dit geld een aantal eerder door de gemeenteraad vastgestelde bezuinigingen op de algemene en bijzondere bijstand met één jaar uit te stellen. Voor het jaar 2006 zullen volgens B&W het verhogen van de eigen bijdrage van E 50 naar E 112 en het afschaffen van de bijzondere bijstandsvergoeding voor de eigen bijdrage voor de thuiszorg college niet doorgevoerd worden. Ook wordt de bijstandstoeslag voor gebruikers van de verslaafdenopvang niet verlaagd.

De beschikbaarstelling van dit bedrag (in totaal E 70 miljoen) is de uitkomst van een hoogopgelopen conflict tussen het Kabinet en de Tweede Kamer over enige compensatie voor de minima / bijstandsgerechtigden voor de gestegen energiekosten. De helft van dit bedrag gaat naar de gemeenten, die het via de bijzondere bijstand kunnen uitkeren aan mensen die door de dure energie in problemen verkeren. Minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) sprak op 9 december 's-avonds naar aanleiding van het kabinetsbesluit van een 'volwaardig alternatief' voor de wens van CDA en D66 alle huishoudens E 35 extra te bieden. "We bereiken nu de mensen die het meest te lijden zouden kunnen hebben van de hogere prijzen". (Zie bericht: akkoord over compensatie dure energie in de NRC van 10 december jl.)

GroenLinks vindt dat de E 280.000 bedoeld voor het verstrekken van een energiekostentoeslag aan minima / bijstandsgerechtigden. Op deze wijze kan ook (gedeeltelijk) invulling worden gegeven aan de motie over de compensatie van de hogere energiekosten die GroenLinks tijdens de algemene beschouwingen eind oktober heeft ingediend. De coalitie heeft deze motie toen afgewezen met onder andere het argument dat hiervoor landelijk een (door het CDA & D66 bedongen) regeling in voorbereiding is.

Fractievoorzitter Harrie Winteraeken en fractieassistent Eugène Frissen zijn van mening dat het college met dit voorstel geen invulling geeft aan de aan dit bedrag toegekende doelstelling "tegemoetkoming gestegen energiekosten". GroenLinks vindt dat alle minima / bijstandsgerechtigden recht hebben op deze tegemoetkoming. GroenLinks heeft het college dan ook verzocht om dit besluit ongedaan te maken en tot een meer passender regeling te komen.

Wel wijzen Frissen en Winteraeken erop dat de bezuinigingen op de algemene bijstand en de bijzondere bijstand, zoals vastgesteld door de coalitie, voor GroenLinks onaanvaardbaar zijn. Om deze bezuinigingen teniet te doen zijn echter structurele ombuigingen noodzakelijk en niet de toevallige dekking die het college nu voorstelt. GroenLinks heeft ter voorkoming van deze bezuinigingen in september samen met de PvdA en SP sluitende voorstellen gedaan. Als het college deze bezuinigingsvoorstellen handhaaft, dan zal GroenLinks de gemeenteraad weer alternatieve voorstellen doen.

Nadere informatie voor de redactie:

Over dit onderwerp heeft de gemeenteraadsfractie van GroenLinks onlangs schriftelijk vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad. Deze vragen zijn te uwer informatie bijgevoegd. Deze brief is ook gestuurd naar minister de Geus van sociale zaken en de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij Harrie Winteraeken, fractievoorzitter gemeenteraadsfractie GroenLinks Heerlen.


---- --
Ten Esschen / Heerlen, 28 december 2005

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,

De heer A.M.G. Gresel

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Martens
j.h.m.martens@heerlen.nl

Betreft: middelen Kabinet ter compensatie van sterk gestegen energiekosten

Kader: vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Gresel,

Bij dezen wensen wij namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks over de voorstellen van het college ter besteding van de extra middelen van het kabinet ter compensatie van de sterk gestegen energiekosten schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders conform artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad. Ik verzoek u daarbij om het college van B&W zo spoedig mogelijk van deze vragen in kennis te stellen, zodat dit een tijdige beantwoording van deze vragen bevordert.

Via de selectieve besluitenlijst van de vergadering van 20 december jl. (nr. WWS 26504) maakt het college bekend op welke wijze de gemeenteraad zal worden voorgesteld om de extra middelen te besteden die het kabinet ter beschikking gaat stellen aan de gemeente ter compensatie van de hoge energiekosten. Het college stelt voor om een aantal bezuinigingen op de algemene en bijzondere bijstand met één jaar uit te stellen. Voor het jaar 2006 zullen volgens het college niet doorgevoerd worden het verhogen van de eigen bijdrage van E 50 naar E 112 en het afschaffen van de bijzondere bijstandsvergoeding voor de eigen bijdrage voor de thuiszorg. Ook wordt de bijstandstoeslag voor gebruikers van de verslaafdenopvang niet verlaagd. Volgens dit besluit rekent het college op een bedrag van E 280.000 uit het totale budget van 70 miljoen euro, dat door het Kabinet ter beschikking wordt gesteld.

De beschikbaarstelling van dit bedrag is de uitkomst van een hoogopgelopen conflict tussen het Kabinet en de Tweede Kamer over enige compensatie voor de bijstandsgerechtigden voor de gestegen energiekosten. De helft van dit bedrag gaat naar de gemeenten, die het via de bijzondere bijstand kunnen uitkeren aan mensen die door de dure energie in problemen verkeren. Dit Kabinetsbesluit moet nog door de Kamer worden goedgekeurd.

Minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) sprak op 9 december 's-avonds naar aanleiding van het kabinetsbesluit van een 'volwaardig alternatief' voor de wens van CDA en D66 alle huishoudens E 35 extra te bieden. "We bereiken nu de mensen die het meest te lijden zouden kunnen hebben van de hogere prijzen". (Zie bericht: akkoord over compensatie dure energie in de NRC van 10 december jl.)

Naar de mening van onze fractie is het voor de gemeente Heerlen te verwachten bedrag van E 280.000 bedoeld voor het verstrekken van een energiekostentoeslag aan minima / bijstandsgerechtigden. Op deze wijze kan ook (gedeeltelijk) invulling worden gegeven aan de motie over de compensatie van de hogere energiekosten die GroenLinks tijdens de algemene beschouwingen eind oktober heeft ingediend. Zoals u weet heeft de coalitie deze motie toen afgewezen met onder andere het argument dat hiervoor landelijk een (door het CDA & D66 bedongen) regeling in voorbereiding is.

Wij zijn van mening dat het college met het eerdergenoemde besluit geen invulling geeft aan de aan dit bedrag toegekende doelstelling "tegemoetkoming gestegen energiekosten". GroenLinks vindt dat alle minima / bijstandsgerechtigden recht hebben op deze tegemoetkoming en dat dit besluit van het college dus niet in stand kan blijven. GroenLinks verzoekt het college dan ook om dit besluit ongedaan te maken en tot een meer passender regeling te komen.

Wel willen wij erop wijzen dat de bezuinigingen op de algemene bijstand en de bijzondere bijstand, zoals verwoord in het Beslisdocument Drieslag en zoals vastgesteld door de coalitie, voor GroenLinks onaanvaardbaar zijn. Om deze bezuinigingen teniet te doen zijn echter structurele ombuigingen noodzakelijk en niet de toevallige dekking die het college nu voorstelt. Zoals u weet, heeft GroenLinks samen met de PvdA en SP ter voorkoming van deze bezuinigingen in september sluitende voorstellen gedaan. Als het college deze bezuinigingsvoorstellen handhaaft, dan zal GroenLinks de gemeenteraad weer alternatieve voorstellen doen.

Voor nader overleg zijn we vanzelfsprekend beschikbaar. Uw reactie zien we met belangstelling voor 10 januari as. tegemoet. Voor de goede orde delen wij u nog mede dat wij een afschrift van deze vragen naar minister de Geus, de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en de media hebben gezonden. Wij danken u bij voorbaat voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Eugène Frissen &
Harrie Winteraeken


---- --