60 jaar oude AO uitgave over de toenmalige Nederlandse spelling digitaal

De nieuwe spelling die op 1 augustus 2006 van kracht zal gaan, wordt door verscheidene Nederlandse media geboycot. De nieuwe vorm maakt volgens de media de Nederlandse taal onnodig onduidelijk en lelijk. De eerste poging om tot een gemeenschappelijke spelling te komen dateert waarschijnlijk uit 1581, toen Pontus de Heuiter trachtte te komen tot een "gemeene tale, gesmeet uit Brabants, Flaems, Hollants, Gelders en Cleefs". In 1946 werd door de volksvertegenwoordiging een wetsvoorstel aangenomen waardoor de Nederlandse spelling volgens vastgestelde regels geschreven moest worden. Naar aanleiding van die nieuw vastgestelde regels werd toentertijd een AO geschreven.

In die uitgave van AO, met de titel 'Eenvoud.... geen fout', wordt de nieuwe spelling van 1946 "genoeglijk toegelicht". Een amusante uitgave over de verwarring die de spelling voor de invoering van de regels met zich meebracht, de tot stand koming van de spelling, de eerste poging om tot een gemeenschappelijke spelling in Nederland te komen en een uitleg over de nieuwe spelling van toen.
AO Uitgeverij heeft één exemplaar van de uitgave in bezit en heeft deze digitaal beschikbaar gesteld. Evenals de uitgave met het kerstverhaal van Godfried Bomans uit 1945 is deze digitale uitgave voor ¤ 1,95 te bestellen, via de website www.actueleonderwerpen.nl of door te bellen naar 0320-286962.

klik hier om dit plaatje te downloaden voor publicatie

Uitgeverij AO (Actuele Onderwerpen) B.V.
Uitgeverij AO brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een verassend en actueel onderwerp.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl.