Voorkom armoede door koppeling databestanden

Nationaal fonds ouderenhulp

Bunnik, 29 december 2005: Stichting Nationaal Fonds Ouderenhulp is zeer geschrokken van de uitspraak van Zalm: 'Armoede is betrekkelijk'. Daarom eist de stichting Ouderenhulp dat de overheid in 2006 de koppeling van gegevensbestanden voor ouderen prioriteit geeft. Dit geeft ouderen het inkomen waar ze recht op hebben, en bespaart de overheid bovendien veel geld.

Zalm: 'De onderkant van de samenleving is veel welvarender dan in de jaren vijftig'. Deze woorden zijn erg zuur voor de generatie die ons land vanaf de jaren vijftig heeft helpen opbouwen. Vanzelfsprekend spiegelt men de eigen situatie aan de huidige welvaartsnorm. Ouderen zijn hun leven begonnen met armoede, en kunnen vaak na vijftig jaar nog altijd niet mee profiteren van de welvaartsgroei in ons land.

De feiten: een half miljoen ouderen heeft niet meer dan een mager pensioen en leeft op de rand van armoede. Meer dan 200.000 ouderen leven onder de armoedegrens. Van hen hebben tienduizenden ook nog grote schulden.

Stichting Ouderenhulp verwacht van de overheid concrete maatregelen om armoede bij ouderen te voorkomen. Deze maatregelen hoeven niet veel geld te kosten; een goede maatregel .

Ruim 40% van de ouderen maakt geen gebruik van aftrekposten waar zij wel recht op hebben! Koppeling van gegevensbestanden bij de overheid kost weinig geld, maar zou de armoede bij ouderen wel verminderen. Ouderen ontvangen dan automatisch het geld waar zij recht op hebben. Bovendien dringt de overheid zo veel administratieve rompslomp terug.

In 2006 zal stichting Ouderenhulp samen met Humanitas ouderen gaan helpen om wegwijs te worden in de ingewikkelde regelgeving, en het op orde houden van de administratie. Zo hopen we veel onnodige armoede te kunnen voorkomen.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp is het enige fonds in Nederland dat uitsluitend opkomt voor de belangen van kwetsbare ouderen. Hierbij richt de stichting zich op het voorkomen van armoede en eenzaamheid, het verbeteren van zorg en veiligheid en het bevorderen van een goede oude dag. Stichting Ouderenhulp ontwikkelt eigen diensten, zoals de Ouderenhulplijn (0900-6080100) die 24 uur per dag bereikbaar is.