Gemeente Capelle a/d IJssel

Eerste paal IVEC en Rozenburchtgebied

Foto: Leendert van der Waal

Wethouder Aart-Jan Moerkerke sloeg op woensdag 21 december 2005 de eerste paal voor het nieuwbouwproject 'De drie edelen' op het voormalige IVEC-terrein. Hiermee gaf hij het startsein voor het bouwproject dat naast de drie woontorens op het IVEC-terrein ook het Rozenburchtgebied omvat.

Als eerste start nu de bouw van 'de drie edelen' met daarin 72 appartementen. Dit wordt gerealiseerd door Proper-Stok Woningen B.V. Later start de woningbouw in het Rozenburchtgebied. Aan de zijde van de Da Costasingel gaat Com.wonen 4 appartementengebouwen met daarin 44 koop- en 44 huurwoningen realiseren. Daarnaast komen aan de Constantijn Huijgensstraat 32 eengezinswoningen. Deze laatste zijn koopwoningen.

In het hele gebied is veel ruimte opgenomen voor groen en water, zodat het parkachtige karakter van dit stukje Capelle aan den IJssel bewaard blijft. Uiteraard blijft het monumentale Dief- en duifhuisje bestaan: rond dit bijzondere monumentje komt een fraai plein aan het water.

Nieuwbouw De Rozenburcht

In het Rozenburchtgebied komt naast woningbouw ook de nieuwbouw van De Rozenburcht. Hierin wordt door ZB Capelle een verpleeg- en verzorgingshuis gevestigd. Daarnaast gaat het gebouw onderdak bieden aan een zorgcentrum met onder andere ruimte voor huisartsen, een apotheek en een praktijk voor fysiotherapie. Om ruimte te maken voor de nieuwbouw van dit zorgcomplex moet eerst het huidige gebouw worden gesloopt. Voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Op dit moment verrijst aan het Hollandsch Diep een tijdelijke huisvesting voor de bewoners van de Rozenburcht. Eind februari/begin maart zal dit zover gereed zijn dat de huidige bewoners van de Rozenburcht kunnen verhuizen. Hierna kan met de sloop van het huidige, verouderde pand worden begonnen.

Geschiedenis

Met het slaan van de eerste paal krijgt de realisatie van nieuwbouw op de locatie Rozenburchtgebied en IVEC-terrein in Middelwatering-West steeds meer vorm. Met het opstellen van een stedenbouwkundig plan voor de wijk Middelwatering-West in 1996 werd het startsein tot de herontwikkeling van de ouderenhuisvesting de Rozenburcht en van het omliggende gebied gegeven. In 2003 besloot de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel om te onderzoeken of er een beter alternatief mogelijk was voor de op dat moment voorliggende plannen. Hierna is in overleg met alle betrokken partijen een volledig nieuw stedenbouwkundig plan opgesteld. Dit wordt breed gedragen, zowel door de betrokken omwonenden, die verenigd zijn in de Klankbordgroep Middelwatering-West, als door de gemeenteraad.